Elke laatste vrijdag van de maand tussen 13.30 en 15.00 uur kan iedereen met een defect apparaat naar het Senioren Hobby Centrum in Mill. (foto: Marco van den Broek)
Elke laatste vrijdag van de maand tussen 13.30 en 15.00 uur kan iedereen met een defect apparaat naar het Senioren Hobby Centrum in Mill. (foto: Marco van den Broek)

Kapotte apparaten niet weggooien

Wat doe je als je koffiezetapparaat geen koffie meer zet of als de frietpan geen friet meer kan bakken? Stuur je het apparaat tegen hoge kosten terug naar de fabriek? Of beland het bij het afval? Niet in Mill. Daar ga je met een kapot apparaat naar het hobby reparatiecentrum.

door Jenneke van Dongen

Elke laatste vrijdag van de maand tussen 13.30 en 15.00 uur kan iedereen met een defect apparaat naar het Senioren Hobby Centrum in Mill. Daar zijn zes enthousiast en kundige vrijwilligers, die zich over het kapotte apparaat buigen. Ook deze vrijdag weten mensen de weg naar het Hobby Centrum te vinden. Guus brengt een Senseo-apparaat mee. Dat wordt vakkundig uit elkaar gehaald. "Ik zie het al, de sensor is stuk. Dat valt wel te repareren." Ondertussen is Jan Hendriks, een van de vrijwilligers, een stekker aan het repareren. "Ik heb altijd in de elektronica gezeten in mijn werkzame leven. Het is mooi om dit nu te kunnen doen. Net heb ik nog een frietpan gemaakt, waarvan de veer uit het deksel was. Dus daar kan weer friet mee gebakken worden." Karin van de Hoogen heeft een koffiezetapparaat bij zich. "Ik werd van de week getipt door iemand, dat ik met het apparaat hier naartoe kon gaan. Een apparaat weggooien is zonde. Dat doe je zomaar niet." Jan heeft al ontdekt waardoor de koffiebonen niet meer gemalen worden. "Dit wieltje zit los op de as. Ik ga proberen dit te lijmen met contactlijm." En zo wordt het ene na het andere apparaat onder handen genomen. Cris Kuppen is coördinator van het reparatiecentrum. "Behalve de kleine huishoudelijke apparaten, kunnen mensen ook terecht met kleine mankementen aan textiel. Een nieuwe rits in een broek zetten, ergens knopen aanzetten of een broek korter maken. We vragen wel of mensen dan zelf de materialen meenemen. Wij hebben hier een prima naaimachine, maar geen voorraden ritsen en knopen. Daar kunnen we niet aan beginnen. En dat geldt ook voor de andere reparatiewerkzaamheden. Wij proberen het te maken met al het gereedschap dat we hier hebben, maar we gaan geen onderdelen bestellen bij een fabriek. Dat moeten mensen zelf doen." In de werkplaats, waar behalve elektronicaspecialisten ook een specialist in houtbewerken en een ervaren lasser actief zijn, wordt alweer het volgende voorwerp binnengebracht. Wilma Hendriks heeft een lamp bij zich. "Die doet het dus niet. Eerst ga je natuurlijk zelf proberen. Nieuw lampje erin, maar dat was het niet. Misschien is er iets in het snoer. Ideaal dat je dan hier terecht kunt. Fijn dat ze er zijn, de vrijwilligers van het reparatiecentrum." Voor het geld hoef je een bezoekje aan het centrum niet achterwege te laten. Voor elke reparatie wordt een bedrag van 2,50 euro gevraagd. "We proberen alles direct te repareren, waar je bij staat. Maar het lukt natuurlijk niet altijd, een garantie geven we niet."

Meer berichten