Kas van Dooren van 't Stekske won afgelopen week de gemeentelijke ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. (foto: Marco van den Broek)
Kas van Dooren van 't Stekske won afgelopen week de gemeentelijke ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. (foto: Marco van den Broek)

Kas beste van Mill en Sint Hubert

BiblioPlus organiseert op zeven locaties de gemeentelijke rondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. Maar liefst 48 leerlingen van 48 verschillende basisscholen uit het Land van Cuijk en Maasduinen hebben op hun school de voorleeswedstrijd gewonnen. Afgelopen donderdag werd in Mill gestreden om de titel Beste voorlezer van de gemeente Mill & Sint Hubert.

door Jenneke van Dongen

De klasgenootjes van de vier finalisten van de Kameleon, De Klimop, De Lens en 't Stekske hebben alles uit de kast gehaald om hun kampioen aan te moedigen. Het ene spandoek is nog mooier, kleurrijker en groter dan het andere en de ingestudeerde yells klinken door de theaterzaal van Myllesweerd. De jury, bestaande uit burgemeester Antoine Walraven, Ellie Meijnders en René Schipperheijn, wordt gesteund en geadviseerd door jeugdwethouder Hannah Boschman. Marly Tielemans van De Lens mag het spits afbijten. Ze heeft het boek Wiplala gekozen, omdat dat een cadeau van haar oma was voor haar verjaardag. Marly heeft een spannend stukje uitgekozen om voor te lezen.

Sidney Jacobs van de Kameleon heeft een boek met een moeilijk thema gekozen. Code Kattenkruid gaat over de opa van Stijn, die longkanker heeft. Een boek met een lach en een traan. Als derde neemt Daniël van de Wal van De Klimop plaats in de speciale stoel op het podium. Hij leest een grappig stuk uit Julius Zebra, over een zebra die moet gaan vechten tegen gladiatoren. Kas van Dooren van 't Stekske is de laatste finalist. Zijn boek Bob de straatkat is een waargebeurd verhaal van een drugsverslaafde, mislukte musicus, die een kat ontmoet. Tijdens het voorlezen zijn alle leerlingen vol aandacht en muisstil. Als vervolgens de jury zich gaat beraden zorgt presentator Noëlle ervoor dat de leerlingen hun energie kwijt kunnen. Op de muziek van de Snollebollekes springen alle leerlingen van links naar rechts en uit volle borst worden liedjes als Laat het los uit de film Frozen meegezongen. En dan is het grote moment daar. De jury komt terug met de uitslag.

Burgemeester Walraven: "Het niveau was dit jaar erg hoog. Alle vier hebben ze het supergoed gedaan en we hebben het als jury moeilijk gehad, omdat ze alle vier zo dicht bij elkaar zaten. We kunnen de winnaar omschrijven met: volledig 'in control', nadruk op de goede plaatsen, emotie op de juiste momenten ingebracht, duidelijk, een goed tempo, goed contact maken met de zaal. De winnaar was rustig, pakte de tijd en nam je helemaal mee in het verhaal. Ik zag die kat in het trappenhuis zitten. Kortom, de winnaar is Kas van Dooren van 't Stekske."

De klas van Kas barst in gejuich uit, ze zijn trots op hun klasgenoot. Kas gaat als voorleeskampioen door naar de vervolgronde en kan voorleeskampioen van Noord-Brabant worden. De provinciale voorleeskampioenen treffen elkaar tenslotte op woensdag 22 mei 2019 in Amstelveen voor een groots opgezette landelijke finale.

Meer berichten