Toon Willems: "Ik ben doorgegaan met het verzamelen van foto's van Mill. (foto Marco van den Broek)
Toon Willems: "Ik ben doorgegaan met het verzamelen van foto's van Mill. (foto Marco van den Broek)

Mill van Toen roept herinneringen op

De vader van Toon Willems bewaarde alle exemplaren van 'de Millse Krant', zoals de Koerier destijds heette. Onbeschadigd en hagelwit lagen ze in een munitiekist in de schuur. Toon maakte er een archief van op jaartal. Vorige week verblijdde hij de groep van de dagbesteding in de Wester met foto's en advertenties uit de oude doos.

door Jenneke van Dongen

Toon: "Ik ben doorgegaan met het verzamelen van foto's van Mill. Dagenlang heb ik geknipt en geplakt en daardoor heb ik nu een indrukwekkende verzameling van beeldmateriaal. Van een foto van de kruising bij de Schoolstraat uit 1923 tot advertenties van groenteboer Chefke van der Wijst."

Sinds inwoners van de gemeente weten dat Toon beeldmateriaal verzamelt, krijgt hij ook steeds vaker foto's aangeboden. Daardoor groeit de verzameling nog verder en geeft zijn archief een mooi beeld van Mill door de jaren heen.

Toon: "Ik zet af en toe foto's op Facebook en naar aanleiding daarvan kreeg ik een bericht van Arianne Gronenschild van Sociom. Zij begeleidt de dagbesteding in de Wester en vroeg mij om met een selectie van foto's naar de groep te komen en dat doe ik graag."

Onlangs was het zover. De tien ouderen zaten op het puntje van hun stoel, benieuwd naar wat er zou komen. Arianne: "Ik heb tegen Toon gezegd: 'ik heb Oud Mill hier in huis en jij kunt met de mensen terug in de tijd'. En dat is de tijd, die vaak nog wel goed in het geheugen ligt. Daarbij komt dat Toon gemakkelijk contact maakt met mensen en hele verhalen kan uitlokken door de foto's en de oude advertenties, die hij laat zien. Want ook die roepen herinneringen op."

Toon weet over alle foto's, die hij laat zien, veel te vertellen. Hij heeft zich verdiept in de geschiedenis van de gebouwen en de straten van het oude Mill. "In de loop der jaren wordt er van alles afgebroken en dan is het mooi dat je nog wat van de achtergrond van zo'n plaatje weet. Neem het voormalige posthuis. Daar kwam vroeger de trein aan en dan werden de koffers in het posthuis gestald."

Toon laat zijn foto's niet in sneltreinvaart zien aan de deelnemers van de dagbesteding, maar neemt er uitgebreid de tijd voor. En dat wordt gewaardeerd. 'Mooi helemaal terug in de tijd', 'wat doet Toon dat goed en wat weet hij veel van Mill' en 'gezellig om over Mill te buurten dat iedereen kent', zijn een paar van de uitspraken van de enthousiaste deelnemers. Zoals vooraf gehoopt komen door de afbeeldingen de verhalen los en wordt er volop genoten. Toon: "Ik heb heel veel materiaal, dus het hoeft niet bij een keer te blijven. Als het aan mij ligt kom ik nog wel een keer terug."

Meer berichten