De dames van de gymclub in Mill. (foto Marco van den Broek)
De dames van de gymclub in Mill. (foto Marco van den Broek)

Vrouwen in beweging in Mill

In 1961 richtten een aantal vrouwen in Mill de gymnastiekclub 'vrouwen in beweging' op. Een club waar je eens per week een uur lang volop in beweging bent. Vandaag de dag komt de club elke maandagavond bij elkaar in de Wester en het principe is na al die jaren nog steeds hetzelfde: lekker bewegen in een gezellige groep.

door Jenneke van Dongen

Petra van der Wijst en Truus Copier houden zich samen bezig met het reilen en zeilen van de club. Beiden zijn ze ook al vele jaren lid. "Als je er eenmaal bij zit, kom je er niet meer weg." Hoe het komt dat iedereen zo trouw lid blijft? Petra: "We zijn heel gewoon, heel laagdrempelig. Bij ons geen kritische blikken of je iets wel of niet meedoet. Iedereen doet mee, op zijn eigen manier. Dat gecombineerd met de gemoedelijkheid maakt dat we een hechte club zijn, die ook buiten het gymuurtje naar elkaar omkijkt."

Niemand blijft zomaar een keer weg van de gymnastiekavond. Dan moet er echt iets zijn. En blijkt iemand ziek te zijn, dan gaat er al gauw een kaartje of een bloemetje naar de zieke. Truus: "Soms is het zelfs zo dat leden, die niet meer mee kunnen doen, toch nog even komen kijken, omdat ze de gezelligheid missen. Eens in de zes weken drinken we na afloop samen koffie en is er alle tijd om bij te kletsen."

En dan zijn er nog de extra activiteiten. Zo wordt er vlak voor Kerstmis een gezellige avond georganiseerd met een spel of wordt er geknutseld. En de afsluiting voor de zomervakantie is steevast een gezellige avond bij Marion thuis.

Petra: "En niet te vergeten de kindergym. In de kerstvakantie mogen de kinderen of kleinkinderen mee komen gymen. Inmiddels vragen de kinderen daar zelf al om. Ze vinden het heel bijzonder om met oma mee te mogen naar de gym."

Het gymuurtje start met een warming up. Rondjes lopen in de zaal, op de tenen, op de hakken. Handen in de lucht, hakken naar de billen, ellenbogen naar de knieën. Vervolgens wordt het tempo opgevoerd voor wie dat kan. De een loopt in een stevig tempo, de ander rent haar rondjes. Na een slokje water tussendoor wordt er een muziekje aangezet. Op de muziek van 'by the rivers of Babylon' wordt er in een strak tempo mee bewogen. Er volgen nog grondoefeningen en het laatste kwartiertje wordt besteed aan een teamspel.

Truus: "Het is een heel gemêleerd gezelschap. De jongste is 25 en de oudste 77 en dat maakt deze club ook bijzonder." Op dit moment telt de club twintig leden en dat is ook het maximum. Wie lid wil worden van de club kan zich aanmelden bij Petra van der Wijst, p.wijst@ziggo.nl, 0485-451999 en wordt dan op de wachtlijst geplaatst.

Meer berichten