Uiterst links Lieke van Baal en helemaal rechts zus Baukje van Baal met het C-team. (foto Günther Robbrecht)
Uiterst links Lieke van Baal en helemaal rechts zus Baukje van Baal met het C-team. (foto Günther Robbrecht) (Foto: )

'Ik kon ook zelf uitdelen'

Komende zaterdag kan het meisjes C-team van handbalvereniging MHV´81 in Mill een uitstekend seizoen bekronen met het kampioenschap. In sporthal de Looierij is om 13.45 uur Vlug en Lenig uit Geleen de tegenstander. In april volgt deelname aan het Nederlands kampioenschap. Andere teams van MHV strijden nog voor hun titel.

door Peter Schoeber

Eigenlijk was het C-team van MHV afgelopen zaterdag al niet meer in te halen door de concurrenten Tachos en EHV. In Venlo werd HandbaL Venlo met 20-10 aan de kant gezet. Staande in een kring werd de overwinning in het sportcafé gevierd door luidkeels mee te zingen met de hymne over de Peel, de Kempen en de Meierij: Brabant van Guus Meeuwis. De talenten worden getraind en gecoacht door Twan Siebers, Yvonne van de Loo en de zusjes Baukje (18) en Lieke van Baal. Handbal zit bij de zusjes in de genen, met opa Tiny van Katwijk, moeder Manuela en oom Danny, die eredivisie speelde bij Tachos en Bevo. De rol van Lieke van Baal is bijzonder. Vorige maand werd ze zestien jaar en is als trainster nauwelijks ouder dan de groep. "In de D-jeugd heb ik nog met deze meiden samengespeeld. Het voelt ook allemaal als vriendinnetjes. Dan is het super vreemd om dit team te trainen. Het leeftijdsverschil is heel klein, wanneer ik voor de groep sta voel ik me een stuk ouder, wat in de praktijk helemaal niet zo is." Ook in Venlo toont het team haar kracht. Hoe jong ze nog zijn, het publiek geniet van het spelinzicht en discipline van de 13-, 14- en 15-jarigen. Uit bijna iedere situatie ontstaat wel een vrije doelkans. Ook verdedigend wordt maar weinig weggegeven.

Lieke van Baal is eerste jaars op het CIOS in Arnhem. Als onderdeel van de opleiding loopt ze 200 uur stage bij MHV. "Ik trainde daarvoor al de D en E-tjes van MHV. Ik wilde graag een team trainen om er ook iets mee te bereiken. Deze groep heeft talent en toont inzet, ze trainen drie keer per week. Het zijn allemaal leuke spontane meiden, die ook plezier hebben in het handbal. De club en de ouders staan achter dit team."

Zelf debuteerde Lieke van Baal op dertienjarige leeftijd in de hoofdmacht van MHV. De laatste twee jaar werden overschaduwd door langdurige blessures. Twee meniscusoperaties en herstelperiodes verder is ze net op tijd terug in dames-1 om het kampioenschap in de hoofdklasse mee te maken. "Op m´n negende werd ik gevraagd voor de Brabantse selectie. Ik heb altijd gespeeld met mijn grote zus Baukje, in een ouder team. Ik was een snelle speler, niet bang om klappen te krijgen. Ik kon ook zelf uitdelen, als het moest." De linkshander zat tot haar blessures ook in de Nederlandse jeugdselectie onder zeventien jaar.

Recent stond eredivisionist HandbaL Venlo, de huidige club van oud MHV-keepster Liza Rovers, op de stoep. "Ze vroegen me voor de A-junioren, ook kon ik misschien meetrainen met dames 1 van Venlo. Ik ga zeker een keer op een hoger niveau spelen, maar ik kies niet voor ´misschien´. Dan blijf ik liever voor MHV spelen, straks in de tweede divisie. Maar eerst wil ik een jaar blessurevrij spelen." Lieke van Baal is mondig en kan haar mening goed onderbouwen. Zoals het gegeven dat speelsters op steeds jongere leeftijd benaderd worden door grote clubs. "Ik vind het niet goed dat kinderen al op zo´n jonge leeftijd van club naar club trekken. Je voelt je nergens thuis, zo creëer je ook geen clubmens meer. Wanneer je oud genoeg bent kun je nog altijd de volgende stap maken."

Meer berichten