Foto:

Handen uit de mouwen bij Acaciahof

Het Acaciahof is in korte tijd uitgegroeid tot een plek die heel wat Millenaren weten te vinden. Tussen de middag daar op een bankje je boterhammen opeten, een kaarsje opsteken in de Mariakapel of zomaar even rust zoeken op een drukke dag. En precies dat hadden de initiatiefnemers voor ogen toen ze een paar jaar geleden begonnen met de realisatie van de Acaciahof.

door Jenneke van Dongen

Paul Sweens is een van die initiatiefnemers en nog altijd bestuurslid van Acaciahof: "We werden als kerkbestuur een jaar of vier, vijf geleden benaderd door mensen van de KBO. Die plek is een parel in de gemeente Mill, zo zeiden ze, maar dan moest er natuurlijk wel het nodige mee gebeuren." Er werd een stichting opgericht en een plan opgesteld. Met veel hulp van zowel het bedrijfsleven als particulieren werd het hele plan stap voor stap uitgevoerd. Dat resulteerde in een mooi aangelegd park, waar het oorlogsmonument een vaste plek heeft gevonden en waar op de calvarieberg gerestaureerde gedenkplaten staan met de namen van hen, die daar in het verleden begraven zijn.

Paul: "De plek is immers jarenlang ingenomen door de kerk en het kerkhof. Rond 1870 is de kerk afgebroken, maar het kerkhof heeft er nog een hele poos gelegen. Het is goed dat we de namen van de mensen, die er begraven zijn geweest, kunnen terugzien bij het kruisbeeld." Blikvanger in het park is de Mariakapel, eigenhandig gebouwd door een groep vrijwilligers van het Senioren Hobby Centrum. Compleet met glas-in-lood-ramen, die de zonnestralen verbeelden, is het een mooie plek van rust en bezinning geworden. Paul: "Behalve voor de inwoners uit Mill, is het park ook een plek waar fietsers en wandelaars kunnen uitrusten. Er is al een oplaadpaal voor elektrische fietsen en binnenkort wordt het watertappunt geïnstalleerd."

Een park als Acaciahof heeft voortdurend onderhoud en zorg nodig en dat gebeurt door de groenploeg en de bouwploeg. Elke dinsdag zijn de acht mensen van de groenploeg in de weer om te snoeien, te bemesten en op te ruimen. De bouwploeg telt op dit moment zes mensen en zij zijn druk bezig met het plaatsen van een loods waar het tuingereedschap in opgeborgen kan worden en waar de vrijwilligers een kop koffie kunnen drinken.

"Nu is het vaak zo dat de vrijwilligers bij een van hen, die toch in de buurt woont, aan de koffie gaan. Het is fijn om op het park een eigen plek te hebben. Er is eigenlijk altijd wel iets te doen in het park, vandaar ook dat wij tijdens NLdoet iedereen uitnodigen om eens een uurtje te komen helpen. Op zaterdag 16 maart zijn wij van 09.00 tot 17.00 uur in de Acaciahof te vinden. Wij hebben voldoende tuingereedschap voor iedereen die een handje wil komen helpen. Maar ook als je alleen maar even een kop koffie wil komen drinken, ben je van harte welkom."

Meer berichten