Onlangs vierde Stichting De Ladder haar eerste lustrum. (foto: Marco van den Broek)
Onlangs vierde Stichting De Ladder haar eerste lustrum. (foto: Marco van den Broek)

Eerste lustrum voor De Ladder

Onlangs vierde Stichting De Ladder haar eerste lustrum. Vijf jaar geleden namen de jong volwassenen met een verstandelijke beperking en een team verzorgers hun intrek in de voormalige brandweerkazerne aan de Stationstraat in Mill. Ze hebben er hun draai gevonden. Het is geworden wat de initiatiefnemers voor ogen hadden, al heeft dat heel wat energie en doorzettingsvermogen gekost.

door Jenneke van Dongen

Sylvia Jans en Wilma Swartjes en hun echtgenoten waren die initiatiefnemers. Sylvia: "Onze dochter Maudy was moeilijk te plaatsen en datzelfde gold voor de zoon van Wilma en haar man. We wilden graag een stabiel thuis in Mill voor onze kinderen. Een plek waar zij helemaal zichzelf kunnen zijn, maar wel heel dicht bij ons in de buurt." Er werd zorgvuldig een team samengesteld, dat naadloos past bij de zes bewoners. Het belangrijkste was en is dat het team op een andere wijze werkt, dan gebruikelijk is in de reguliere zorg. "Wij sturen niet op protocollen en regels, we sturen op vertrouwen in jezelf en in elkaar. De zorg, die onze bewoners nodig hebben is intensief. Wij nemen het team veel administratief werk uit handen, zodat zij alle zorg en aandacht aan de bewoners kunnen geven."

Dat betekent wel dat Sylvia en Wilma heel wat uren bezig zijn voor de Ladder. De contacten met de ouders en met zorgkantoren, vergaderingen met het team, administratie, bewoners naar de dagbesteding brengen, de lijst is lang. Wilma: "Dat doen wij als vrijwilligers. Maar al die energie werpt wel zijn vruchten af. We hebben hier begrip voor elkaars 'anders zijn'. Uitgangspunt is dat het leven voor iedereen, die hier woont, zo leuk mogelijk is."

De beginjaren waren zwaar, er moesten moeilijke beslissingen genomen worden. Sylvia: "Maar als je blijft vertrouwen dat het kan worden wat je voor ogen hebt, dan lukt dat ook. Geloven in kracht en vertrouwen, geeft je steeds weer nieuwe inzichten. En dan gaat het misschien anders, dan je vooraf bedacht hebt, maar dan kom je er wel."

De zes bewoners worden een paar dagen per week naar de verschillende dagbestedingsplekken gebracht. Daarnaast is er een paar dagen per week dagbesteding op de Ladder. Bewegen, koken en knutselen, alles in het eigen tempo en naar eigen kunnen. Onlangs maakten de bewoners kleurrijke maskers, die de burgemeester als cadeautje aanbood aan de jeugdprinsen en hun gevolg tijdens de sleuteloverdracht. "We hebben in principe nog plaats voor twee bewoners en in de dagbesteding is ook nog ruimte. Als iemand zich aandient en past bij de huidige bewoners dan is hij of zij welkom." Op dit moment is er een aantal vrijwilligers actief bij De Ladder. Als hulp bij het ontbijt, als chauffeur om bewoners naar de dagbesteding te brengen en bij de dagbesteding.

Sylvia: "We zouden zeker nog meer vrijwilligers kunnen gebruiken. Mensen, die interesse hebben kunnen meer lezen op onze website en contact met ons opnemen: www.stichtingdeladder.nl

Meer berichten