De Straetlappen zijn met ruim zestig leden niet meer weg te denken uit Mill. (foto: Tom Oosthout)
De Straetlappen zijn met ruim zestig leden niet meer weg te denken uit Mill. (foto: Tom Oosthout)

Kun je zingen, zing dan mee!

Jaren geleden ontstond Smartlappenkoor De Straetlappen in Mill als uitvloeisel van een sponsoractie op de basisschool. Een aantal enthousiaste ouders maakten van het eenmalige koor een blijvend iets. Inmiddels is De Straetlappen met zijn ruim zestig leden niet meer weg te denken uit Mill.

door Jenneke van Dongen

Bestuurslid Els de Bruin is een van de enthousiaste koorleden: "In elke plaats, waar ik gewoond heb, ging ik op zoek naar een koor. Op die manier heb ik in een klassiek koor, een gospelkoor en een Shantykoor gezongen. En nu dus alweer jaren in De Straetlappen. Behalve dat ik heel graag zing, geeft een koor je meteen contacten en veel gezelligheid." Zo'n tien keer per jaar treedt De Straetlappen op bij allerlei gelegenheden. Smartlappenfestivals of een huwelijksjubileum, de leden van het koor geven graag acte de presence. Aanstaande zaterdag is de jaarlijkse inloopavond in City Resort Mill.

Voorzitter Peter Copier: "Die avond is begonnen als een dankjewel aan donateurs, maar is uitgegroeid tot een gezellige avond, die voor iedereen toegankelijk is. Van 20.00 tot 23.00 uur kunnen de bezoekers genieten van een muzikaal geheel. Als gastmusici hebben we het koor Landante uit Reek en dweilorkest Engsele uit Sint Hubert uitgenodigd." De Straetlappen zingen twee keer een half uur levensliederen als 'Jij krijgt de lach niet van mijn gezicht' en 'Hey, hallo hoe is het?' Tijdens de inloopavond is er een loterij om de clubkas te spekken. "Een van onze leden is keramiek kunstenaar en die schenkt elk jaar een prachtig beeld voor de loterij. Tot nu toe kwam dit beeld altijd buiten Mill terecht. Verder krijgen we van 'Buitengewoon Kado' mooie prijzen voor de loterij." Het kleurrijke koor zorgt met hun outfit al voor een vrolijke noot. Met de vele oranje accessoires als sjaaltjes, vlinderdassen en hoedjes stralen de leden gezelligheid uit. Peter: "En dat is ook precies wat we willen en wie we zijn. Een grote familie. De repetities een keer in de twee weken zijn altijd heel gezellig, hoewel onze dirigente wel het nodige van ons eist. En zo moet het ook, er moet voor ons als zangers wel een uitdaging blijven." Veel leden zijn al jarenlang lid, maar er is ook regelmatig nieuwe aanwas. Een ledenstop wordt voorlopig niet ingevoerd. Els: "Nieuwe leden zijn altijd welkom. Onze repetitieruimte in City Resort Mill is groot genoeg, dus daar passen nog wel mensen bij. Kom gerust een keer op woensdagavond om 20.00 uur langs. Je krijgt een boek in je handen en kunt direct meezingen. En dan kun je meteen ervaren of het iets voor je is."

De inloopavond zaterdag 30 maart in City Resort Mill vindt plaats in de Horizonzaal en begint om 20.00 uur. Toegang is gratis, evenals een kop koffie of thee.

Meer berichten