Zorgboerderij De Horst voorziet in een behoefte. (Foto: Marco van den Broek)
Zorgboerderij De Horst voorziet in een behoefte. (Foto: Marco van den Broek)

Blij met de Swom WensBus

Onlangs werd in Mill de Swom WensBus officieel in gebruik genomen. De bus vervoert cliënten van huis naar de dagbesteding van Sociom en Zorgboerderij De Horst en vice versa. De bus is meer dan een vervoersmiddel, aldus de medewerkers van De Horst en Sociom. Zo zorgt het nu al voor meer verbinding in de diverse vormen van dagbesteding.

door Jenneke van Dongen

 Twaalf-en-half jaar geleden startten de zussen Lucy Kerkhof en Sylvia Albers met Zorgboerderij De Horst. Sylvia: "Wij werkten beiden in de zorg en kwamen in contact met verschillende vormen van dagbesteding. Het was puur vanuit idealisme dat ik toen de mogelijkheid overwoog om zelf een zorgboerderij te beginnen. Ik dacht dat het zou kunnen passen bij het melkveebedrijf dat we hebben en dat bleek te kloppen. Inmiddels is het gegroeid tot een volwaardige zorgboerderij waar 48 cliënten meerdere dagdelen per week doorbrengen."

Naast het helpen in het melkveebedrijf kunnen de cliënten helpen bij het verzorgen van de kippen, de pony's, de volière, de groentetuin en nog veel meer. "Uitgangspunt is dat de cliënt een fijne dag heeft, dus we bekijken wat ze willen en kunnen doen. Door actief te blijven, ieder op zijn eigen manier, heeft de cliënt het gevoel er nog bij te horen." Bij de dagbesteding van Sociom worden weer heel andere activiteiten aangeboden.

Arianne Gronenschild van Sociom: "Die keuzevrijheid van onze cliënten is heel belangrijk. De een heeft nu eenmaal meer met het buitenleven en de ander doet graag activiteiten binnen. Met de ingebruikname van de Swom WensBus heb ik Sylvia en Lucy leren kennen. Omdat veel van onze cliënten met de bus gebracht en gehaald worden, was het belangrijk dat wij onderling gemakkelijk kunnen overleggen over tijdstippen en dergelijke." Alle drie zijn ze lovend over het initiatief en over de chauffeurs. "Ook nu zijn de vrijwilligers, die onze cliënten vervoeren, mensen uit Mill. Of, zoals een van de dochters van een cliënt opmerkte: 'Al die chauffeurs kennen ons pap'. Dat geeft een veilig en vertrouwd gevoel." De chauffeurs nemen de tijd om de cliënten naar binnen te brengen en drinken vaak nog een kop koffie mee. "Je merkt dat ze het met hart en ziel doen. Dat is ook een fijn gevoel voor de mantelzorgers." Hoewel de bus voorlopig alleen de cliënten heen en weer rijdt tussen huis en dagbesteding, kijken de dames al uit naar mogelijke extra ritten.

Arianne: "Er zijn cliënten, die zo graag een keertje naar Uden willen, even op een terrasje zitten, een frietje eten. En wat zou het leuk zijn als ik met mijn groep een keer naar de zorgboerderij kan komen." Het is nog toekomstmuziek, maar ze zijn ervan overtuigd, dat het binnenkort realiteit wordt. "We waren al geen concurrenten van elkaar, maar dat de verbinding er nu nog duidelijker is en dat we elkaar kunnen steunen, is alleen maar winst."

Meer berichten