Theatergroep Bint speelde een verbindende rol. (foto Marco van den Broek)
Theatergroep Bint speelde een verbindende rol. (foto Marco van den Broek)

Kletskoek verbindt jong en oud

Vorige week dinsdag ontmoetten de oudere bewoners van Aldenhorst in Mill de leerlingen van groep vijf van OBS De Kameleon tijdens het project Kletskoek. Doel van het project is dat oud en jong met elkaar in gesprek komen. Theatergroep Bint speelde daarbij een verbindende rol.

door Jenneke van Dongen

Het is een drukte van belang in de grote zaal van Aldenhorst. Twintig leerlingen van De Kameleon zijn gekoppeld aan een kletsmaatje, een van de bewoners van Aldenhorst. Op school hebben de leerlingen zich al voorbereid op deze ochtend. Ze hebben naar filmpjes gekeken over negentigjarigen, die gaan bungeejumpen, maar hebben ook gesprekken gevoerd over het thema oud worden en oud zijn. Theatergroep Bint speelt een korte voorstelling, waarin communicatie centraal staat.

Mevrouw Griesmeel en mevrouw Grutjes verheugen zich op de komst van een nieuwe buurman. Ze hebben het over de nadelen en vooral ook de voordelen, die een man in hun straat kan hebben. En hoe kun je toch met zo'n man het beste in gesprek komen? De duidelijkheid en herkenbaarheid van de voorstelling lokken bij zowel de leerlingen als de ouderen al de nodige reacties uit.

Aan het eind van de voorstelling introduceert Bint het kletskoekspel. Dat spel wordt vervolgens op alle tafels neergelegd. De oudste aan tafel mag beginnen met het ronddraaien van een wijzer. De wijzer stopt bij een kaartje met een vraag erop, die beantwoord kan worden door iedereen aan tafel, maar die ook de nodige gespreksstof oplevert. Wie van jullie heeft de verste reis gemaakt? en wie van jullie heeft wel eens stiekem iets gepikt?. Al snel vinden er aan alle tafels geanimeerde gesprekken plaats. Mooi is het te zien dat iedereen zich inspant om mee te doen. Word je anders als je ouder wordt of blijf je hetzelfde?. "Nou, ik vind wel dat ik anders ben geworden. Ik kan niet alles meer wat ik vroeger kon, ik kan niet meer zo goed lopen. Maar in mijn hoofd ben ik nog wel hetzelfde. Daar voel ik met geen tachtig."

Sacha Lukassen, coördinator informele zorg op Aldenhorst, is blij dat het Kletskoekproject naar Mill wilde komen. "Ik was al naar verschillende voorstellingen van Bint geweest en toen ik op Facebook zag dat ze nog net een plaatsje in hun agenda hadden met dit project, heb ik onmiddellijk gereageerd. We hebben het project met onze bewoners voorbereid, net zoals de leerlingen op de Kameleon dit gedaan hebben." Op een zogenaamd kletsblad schreven leerlingen en ouderen op hoe oud ze zijn en hoe oud ze zich voelen, wat hun lievelingseten is en wat ze van hun kletsmaatje willen weten. Evenals de vragen van het kletskoekspel nodigen de antwoorden op de kletsbladen uit om met elkaar door te praten. Contact en wederzijds begrip en dat zomaar op een doordeweekse dinsdag in de grote zaal van Aldenhorst.

Meer berichten