In beweging met tafelgym. (foto Marco van den Broek)
In beweging met tafelgym. (foto Marco van den Broek)

Gezelligheid en warmte in De Wester

Even je zorgen vergeten en genieten van de gezelligheid van mensen om je heen. Een zinvolle invulling van de dag. Dat biedt de dagbesteding van Sociom in gemeenschapshuis De Wester in Mill aan ouderen met én zonder indicatie. Deze dinsdag zijn er vijf ouderen, die zichtbaar genieten van het gezamenlijk kopje koffie, de tafelgym en nog veel meer.

door Jenneke van Dongen

Zoals gebruikelijk beginnen ze de dag met een kopje koffie. Met de krant op tafel komen er vanzelf gesprekken en verhalen los. De viooltjes, die ze gisteren geplant hebben, en de versierde paastakken maken de kamer nog gezelliger. Sjaan, Tonny, Ruud, Henk en Leo brengen hier meerdere dagen per week door. Arianne en Elzebé, de medewerkers van Sociom, begeleiden hen, samen met een aantal vrijwilligers, zo goed mogelijk.

Arianne: "We houden rekening met ieders beperkingen, maar we kijken vooral naar de mensen, zoals ze zijn. Wat zijn hun interesses en hobby's, hoe kunnen we hun dagen zo fijn mogelijk invullen." Voor de tafelgym komen de slurven op tafel. Daarmee wordt een ballon over de tafel heen en weer geslagen. En dat gaat er fanatiek aan toe. De rolstoel van Sjaan wordt iets dichter bij de tafel gezet. 'Zit hij niet tegen je benen', vraagt Sjaan aan buurvrouw Tonny. 'Anders schop je er maar een keer tegen aan'.

Geconcentreerd wordt geprobeerd het record te verbeteren om de ballon in de lucht te houden. En dat lukt! Maar liefst 57 keer wordt er tegen de ballon geslagen voordat hij op de grond terecht komt. Het plezier straalt van de gezichten af. 'Je kunt er nog net bij', moedigt de een aan en 'ik heb het niet koud meer' roept een ander. Er wordt even gepauzeerd om wat water te drinken. Arianne: "Ook dat is iets wat wij goed stimuleren. Voldoende drinken is belangrijk en ouderen willen dat nog wel eens vergeten." Tussen de middag wordt er gezellig met elkaar gegeten. Meestal is dat de maaltijd van tafeltje dekje, maar soms wordt ook zelf gekookt. "Omdat ze zelf thuis niet meer koken, heb je ook nooit meer de lekkere etensgeuren in huis. Soms maken we hier verse groentesoep of bakken we pannenkoeken. En laatst hadden we balkenbrij. Dat eet iedereen dan op de manier die hij van vroeger gewend is. Met appelmoes of met brood."

Het lijkt vandaag mooi weer te blijven, dus zal er vanmiddag ook nog gewandeld worden. Maar volgens een van de deelnemers gaat het vandaag onweren. 'Maakt niet uit, dan schuilen we toch even', aldus een van de deelnemers. 'Nou, ik houd niet van onweer', antwoordt een ander. Het voornaamste doel van de dagbesteding is dat de mensen zich thuis voelen en zich mogen koesteren in de warmte en gezelligheid van de groep. Dat dat lukt, is hier vandaag duidelijk te voelen. Of zoals Sjaan het zegt: 'Ze zijn hier altijd even lief en behulpzaam'.

Meer berichten