De organisatie is klaar voor de derde editie van de EsteRun. (foto Marco van den Broek)
De organisatie is klaar voor de derde editie van de EsteRun. (foto Marco van den Broek)

Lopen en rennen voor het goede doel

Voor het derde jaar organiseert Loopgroep Grave de EsteRun, een wandel- en hardloopevenement voor de afdeling B09 oncologie van het Canisius Wilhelminaziekenhuis. Het doel, een huiselijke sfeer creëren op de afdeling, werd door loopmaatje Corry Bruijsten opgezet. Corry overleed in 2011, de leden van de Loopgroep zetten haar werk voort.

door Jenneke van Dongen

"Dat de EsteRun dit jaar op zondag 12 mei, op Moederdag, plaatsvindt is toeval", aldus Kathelijn van Dongen, een van de organisatoren en dochter van Corry Bruijsten. "Maar wel een mooi toeval. De EsteRun is een evenement voor de hele familie en wat mij betreft een hele mooie invulling van Moederdag. Alle inkomsten van de Esterun gaan dit jaar naar een zogenaamde 'warmtekast'. Die maakt het inbrengen van een infuus gemakkelijker en het aanprikken minder oncomfortabel." De EsteRun is niet zo maar een hardloopwedstrijd. Dit jaar maakt de wedstrijd voor het eerst deel uit van de Run Competitie Land van Cuijk.

Het is in deze competitie de een na laatste van de veertien wedstrijden. Medeorganisator Jacqueline van den Vendel: "Deel uitmaken van de Run Competitie betekent onder andere dat je een officiële tijdswaarneming moet hebben en uiteraard goede routes. Maar het wil niet zeggen dat alleen deelnemers aan de competitie mee kunnen lopen. Integendeel, de EsteRun is voor iedereen toegankelijk." De hardlopers kunnen kiezen uit twee afstanden: de vijf en de tien kilometer. De vijf kilometer route voert de lopers door het Raamdal en de tien kilometer route gaat via het Raamdal naar landgoed Tongelaar. Voor kinderen zijn er de korte afstanden van vierhonderd meter en een kilometer. Vorig jaar kon voor het eerst ook gewandeld worden en dat is heel goed bevallen. Heel wat deelnemers kozen ervoor om zes, tien, vijftien of twintig kilometer te wandelen.

Anita Starren, medeorganisator: "De Escharense Wandelvereniging DEW heeft ons ook dit jaar geholpen door prachtige routes uit te zetten. Vorig jaar hadden we ruim tweehonderd wandelaars, die meededen aan een van de vier wandelafstanden. Het leuke is dat de wandelaars halverwege hun route een pauzeplek op het startterrein hebben en dat is zo ongeveer rond de starttijd van de hardloopwedstrijd." Evenals vorig jaar zal topatlete Miranda Boonstra een van de deelnemers zijn. Deze bewegingswetenschapper, fysiotherapeut en zestienvoudig Nederlands Kampioene in hardlopen is een groot voorvechter voor het stimuleren van sporten bij mensen, die kanker krijgen. Jacqueline: "Waarschijnlijk neemt zij een aantal mensen, die zij via haar programma 'rcvryrun' traint, mee naar de EsteRun."

Op het startterrein is van alles te doen. Medeorganisator Paul Willems: "Ook als je niet meeloopt is het gezellig om naar het terrein te komen. Kinderen kunnen geschminkt worden, clown Bob is aanwezig en er staat een ijscoman. Verder zijn er drankjes, soep en broodjes te krijgen en natuurlijk is er muziek." De organisatoren van de EsteRun zijn blij met de ruim zeventig vrijwilligers, die de nodige hand- en spandiensten verlenen. Kathelijn: "Mooi is ook dat dat zowel leden van Loopgroep Grave zijn als inwoners van Escharen. Hoewel we dus al veel vrijwilligers hebben kunnen we nog meer mensen gebruiken, dus als je een paar uurtjes wil helpen, meld je dan via run@esterun.nl."

Inschrijven kan tot en met 11 mei via www.esterun.nl. Inschrijven voor de wandeltochten kan alleen op 12 mei op het startterrein.

Meer berichten