(foto: Marco van den Broek)
(foto: Marco van den Broek) (Foto: )

Vrouwenavond in het Smaakcentrum

Het Smaakcentrum in Langenboom kent vanavond een heuse vrouwenavond. De vrouwelijke deelnemers en vrijwilligers van Taalcafé Mill gaan samen koken onder leiding van Monique Nelson van het Smaakcentrum. Typisch Nederlandse gerechten, zoals asperges en verse groentesoep met ballen en vermicelli staan op het menu.

door Jenneke van Dongen

Monique legt eerst het een en ander uit aan de vrouwen, die aan een lange tafel zitten. "Ik ben Monique, maar ze noemen met Mo. We gaan straks samen gezonde gerechten koken. Dat is ook wat het Smaakcentrum aan iedereen wil leren. Aan de leerlingen van de basisscholen, die hier komen koken en vandaag ook aan jullie. Op de tafel staan broodjes, kaas en komkommer, zodat je niet met honger gaat koken."

Als iedereen een bodempje gelegd heeft, wordt het tijd om te gaan koken. Sanaa buigt zich, samen met twee anderen, over de groentesoep. Zelf kookt ze meestal Syrische gerechten. "Tot ik trouwde woonde ik thuis en kookte mijn moeder altijd. Ik zei altijd tegen haar dat ik nog lekkerder zou gaan koken dan haar als ik getrouwd was en dat is ook zo. Ik hou heel veel van mijn man en maak elke dag lekker eten klaar. Van mijn moeder krijg ik advies hoe ik het moet maken en met mijn hart maak ik het nog lekkerder." De bleekselderij wordt gesneden, de wortels geschild en de peterselie fijn gehakt. Een paar anderen schillen de asperges, die vers van het land komen.

Mo: "In deze regio kunnen we een paar maanden per jaar deze heerlijke groente eten. Het allerlekkerst is het om dit te eten met gekookte aardappels, een eitje en een simpel botersausje." De vrouwen genieten van het gezamenlijk koken en kletsen ondertussen heel wat af. Dat is ook het belangrijkste doel van het Taalcafé. Ontmoeting en Nederlands praten, soms in een bijzondere setting zoals vanavond, maar meestal in de vestiging van Biblioplus.

"Praten over elkaars gewoonten en gebruiken brengt mensen bij elkaar en helpt deze statushouders met het leren van de Nederlandse taal", aldus een van de vrijwilligers van het Taalcafé. Tijdens het koken wordt er gepraat over eten, over wat lekker is en wat niet, over wat je in Syrië of in Eritrea kookt. "In Syrië houden mensen veel van de bladeren van druiven. Daar kun je van alles in doen. Bijvoorbeeld rijst met ui en peterselie en een klein beetje koffie erbij. Dat is echt heel lekker."

Bij de meeste gezinnen zijn het de vrouwen die koken. Maar ook daar komt verandering in. Genet: "Eerst kookte mijn man nooit, maar nu wij in Nederland wonen kookt hij wel. Hij heeft het nu geleerd." De geur van verse groentesoep vult de ruimte, er wordt al gewerkt aan een lekker toetje met vla en vers fruit, misschien staan na vandaag deze gerechten nog wel eens vaker op het menu.

Meer berichten