Bert Verweijen en Pieter van den Elzen maken deel uit van de werkgroep die de kunstroute organiseert. (Foto Marco van den Broek)
Bert Verweijen en Pieter van den Elzen maken deel uit van de werkgroep die de kunstroute organiseert. (Foto Marco van den Broek) (Foto: )

Fietsen en wandelen langs kunst

Voor het zevende jaar op rij organiseert een werkgroep van Ontdek Mill een kunstroute. Een route, die langs bestaande kunstwerken loopt, maar vooral langs kunstwerken, die speciaal voor dit doel gemaakt zijn. Met het thema over en door Sint Hubert kunnen kunstenaars, verenigingen en wijkgroepen alle kanten op.

door Jenneke van Dongen

"Dat is ook de bedoeling, dat iedereen er zijn eigen draai aan kan geven", aldus Bert Verweijen. Bert en Pieter van den Elzen maken beiden deel uit van de werkgroep, die jaar na jaar de organisatie van de kunstroute op zich neemt. "Wij hangen er een thema aan en doen het veldwerk. Dat wil zeggen dat wij in het begin van het jaar een informatieavond organiseren voor de geïnteresseerden. Degenen, die mee willen doen, hebben vervolgens van januari tot mei de tijd om een kunstwerk te maken. Inmiddels hebben we een vaste club kunstenaars, die elk jaar meedoen. En daarnaast betrekken we zoveel mogelijk andere partijen erbij."

Nu het thema dit jaar om Sint Hubert draait, zijn ondernemers en allerlei verenigingen in Sint Hubert aangeschreven. Er is gekozen voor Sint Hubert om te laten zien dat het dorp meer is dan de N264, waar zoveel discussie over is. Dat resulteert dit jaar in maar liefst 33 kunstwerken, die langs een route van ongeveer dertien kilometer neergezet gaan worden. Pieter: "In principe zoekt degene, die het kunstwerk heeft gemaakt, een mooie plek hiervoor, maar wij helpen daar wel een handje bij. Als er kunstwerken op de grond van de provincie of op grond van Natuurmonumenten gezet worden, moet je dit wel even overleggen. Wij hebben inmiddels goede contacten met deze partijen. En ook praktisch kunnen wij helpen bij het plaatsen van kunstwerken met een vrachtwagen en een kraan." Bert en Pieter zijn uit hetzelfde hout gesneden en hebben onderling veel schik bij het organiseren van de kunstroute. "Wij dragen het thema aan en bedenken de route, maar wat iedereen voor kunstwerk maakt, daar gaan wij niet over. Wij vinden alles goed. Het is juist mooi dat niet alleen kunstenaars meedoen, maar ook een voetbalclub of een actiegroep. Er komen allemaal kunstwerken uit." Dit jaar heeft Bert Pieter en zichzelf vereeuwigd in een bijzonder goed gelijkend levensgroot kunstwerk. Samen nemen ze een bok op sleeptouw, want een kunstwerk over Sint Hubert moet toch minstens een bok bevatten. Zondag 5 mei wordt de kunstroute officieel geopend door wethouder Erik van Daal. Om 11.00 uur zal harmonie Ons Genoegen uit Sint Hubert een muzikale aftrap geven in restaurant Erica aan de Wanroijseweg in Sint Hubert. Met champagne zal geproost worden op een succesvolle kunstroute. De route en informatie over kunstwerken en kunstenaars is te krijgen op www.kunstinlandvancuijk.nl en, als folder, op diverse plekken in de gemeente Mill en Sint Hubert.

Meer berichten