Kevin Pluk en Joan Arts zijn beiden al jaren fanatieke tafeltennissers. (foto Marco van den Broek)
Kevin Pluk en Joan Arts zijn beiden al jaren fanatieke tafeltennissers. (foto Marco van den Broek) (Foto: )

Taflan is een stabiele vereniging

Waar het landelijke beeld van sportverenigingen er een van krimp is, is het ledental van Taflan, de tafeltennisvereniging van Langenboom, stabiel te noemen. Wat maakt deze vereniging aantrekkelijk voor de jeugd? Een gesprek met de twee jeugdtrainers, die en passant zelf heel actieve tafeltennissers zijn, werpt licht op de zaak.

door Jenneke van Dongen

Kevin Pluk en Joan Arts zijn beiden al jaren fanatieke tafeltennissers. Kevin: "Ik ben ruim twintig jaar geleden bij de vereniging terecht gekomen door mijn buurman Jan van der Linden, de huidige voorzitter van de club. En tot op de dag van vandaag vind ik het een geweldige sport, waar ik nog steeds in groei." Ook voor Joan is tafeltennis een sport waar ze veel energie in kan stoppen en veel plezier uit haalt. "Bij deze vereniging speel ik nu een jaar of vijf, maar ik heb al in veel andere verenigingen gespeeld. Mijn moeder speelde hier bij Taflan en zo ben ik hier terecht gekomen. Een goede keus, want dit is veruit de leukste tafeltennisvereniging."

Beide spelers ronden binnenkort een cursus af, waarmee ze officieel trainer zijn, zodat ze hun werk als jeugdtrainer nog beter kunnen vormgeven. Joan geeft elke donderdagavond de trainingen aan twaalf jonge tafeltennissers. Joan: "De jeugdspelers zijn tussen de zeven en vijftien jaar oud, dat is best een behoorlijk leeftijdsverschil. Maar dat gaat heel goed. Het is zo mooi om ze vooruit te zien gaan in hun spel. Je merkt dat ze er veel plezier in hebben en daar word ik blij van." Kevin traint een jeugdgroep van zestien spelers tussen de zes en de vijftien jaar. Maar dan wel in een andere tak van sport. Geen tafeltennis, maar dynamic tennis. Deze sport ontstond in de jaren tachtig om beginnende tafeltennissers te helpen bij het ontwikkelen van balgevoel. Kevin: "Nu een aparte sport, maar wel bij onze vereniging ondergebracht. Dynamic tennis speel je op een badmintonveld met een laag net, een licht tennisracket en een lichte foambal. Het is een stuk intensiever dan tennis, omdat het zo snel gaat en je veel rally's speelt." Of het de mogelijkheid is om te kiezen tussen twee sporten of de gezellige, gemoedelijke sfeer op de club, feit is dat Taflan een stabiel ledental heeft van rond de zeventig. Een paar jaar geleden lag dat nog rond de veertig. Joan: "Ik ben toen samen met mijn moeder actief leden gaan werven. Dat er zoveel leden bijgekomen zijn en ook gebleven zijn, zegt iets over de sfeer binnen de club." Met vier teams doet Taflan mee aan de competitie in de provincie Brabant. Het team waar Kevin en Joan in spelen is in korte tijd gepromoveerd van de derde klasse naar promotie hoofdklasse.

Een prestatie van formaat. "Maar er zijn ook genoeg leden, die geen competitie spelen en het heerlijk vinden om elke week op de club partijtjes te spelen. Dat kan natuurlijk ook. Dat er om de week bij de volwassenen of senioren een trainer is, die je wijst op je foutjes, is voor iedereen van toegevoegde waarde." Voor meer informatie: www.taflan.nl.

Meer berichten