De tandartsen Hans Welink (rechts) en Tom Gunnink in de praktijk aan de Stationsstraat in Mill. (foto: Marco van den Broek)
De tandartsen Hans Welink (rechts) en Tom Gunnink in de praktijk aan de Stationsstraat in Mill. (foto: Marco van den Broek)

Collega voor tandarts Hans Welink

Tandarts Hans Welink heeft sinds 1984 een praktijk aan de Stationsstraat in Mill. Hij nam destijds de praktijk van tandarts Adriaansens over. Die was in 1950 bij toeval via het Duits lijntje in Mill terechtgekomen; hij opende vervolgens een tandartspraktijk in het dorp, die vanaf 1952 te vinden is in de Stationsstraat.

door Jenneke van Dongen

Hans Welink: "Ik werkte eerst in Amsterdam, maar vond het een verademing om in Mill te gaan werken. Goede, fijne mensen wonen hier. Ik heb er geen minuut spijt van gehad dat ik hier terechtkwam. Ik heb hier al 35 jaar met veel plezier gewerkt. Doordat echter veel oudere collega's in de regio met pensioen gaan, merk ik dat de druk in de praktijk toeneemt. Bovendien is het tegenwoordig niet makkelijk jonge, nieuwe tandartsen te vinden."

Ieder jaar gaan er zo'n 600 tandartsen met pensioen en studeren er 285 nieuwe tandartsen af. Van die 285 gaat een groeiend deel parttime werken. Geen wonder dus dat er steeds meer tandartsen uit het buitenland komen en dat de brancheorganisatie aandringt op verhoging van het aantal opleidingsplaatsen. Met name in de provincies wordt het tekort steeds meer voelbaar. Deze situatie deed Hans besluiten om nu al op zoek te gaan naar een collega, die hem ook op den duur kan vervangen. Hij vond die collega in de persoon van Tom Gunnink.

Tom: "Ik heb eerst in Den Bosch gewerkt en ben daarna in Cuijk terechtgekomen. Ik ervoer hoe prettig het is om in het Land van Cuijk te werken. Vervolgens hoorde ik dat Hans op zoek was naar een eventuele opvolger. Het klikte direct tussen ons en nu ben ik sinds een paar maanden werkzaam in de praktijk van Hans en dat bevalt me heel goed."

In de praktijk betekent dit dat Tom nu twee dagen in Mill werkt, op maandag en op vrijdag. Juist die vrijdag is voor veel patiënten een fijne dag om naar de tandarts te gaan.

Hans: "En die mogelijkheid bieden we dus nu. Tom neemt aan het eind van het jaar de praktijk over en dan blijf ik nog een paar dagen per week bij hem werken. Ik vind het werk nog veel te leuk om al helemaal te stoppen. Je werkt met je handen en hebt contact met mensen. Dat is een mooie combinatie." Dat contact met mensen was niet het eerste, waardoor Hans destijds voor de tandartsenopleiding koos. "Als mensen bij je in de stoel liggen, kunnen ze niet al teveel praten, dat leek me destijds wel fijn. In de praktijk praat je natuurlijk wel heel veel met je patiënten en dat bleek veel leuker dan ik me had voorgesteld."

De tandartsenzorg in Mill is in de praktijk aan de Stationsstraat dus voor de toekomst veiliggesteld. Sterker nog, nieuwe patiënten zijn van harte welkom. Meer info over de praktijk is te vinden op www.tandartswelink.nl.

Meer berichten