Guus Fonteijn, voorzitter van Hart in Actie. (foto Marco van den Broek)
Guus Fonteijn, voorzitter van Hart in Actie. (foto Marco van den Broek) (Foto: )

Leefstijl is de dirigent van je leven

Hart in Actie is een sportvereniging in Mill & Sint Hubert voor mensen met een chronische beperking zoals hart- en vaatziekten, diabetes, astma of COPD. Jarenlang hield het bestuur van de vereniging zich vooral bezig met de sportmogelijkheden van deze kwetsbare groep mensen, maar nu wordt dat breder getrokken met de organisatie van het Gezond Leven Event op zaterdag 18 mei.

door Jenneke van Dongen

Guus Fonteijn, voorzitter van Hart in Actie: "Binnen het bestuur hebben we het er eerst uitgebreid over gehad en we kwamen tot de conclusie dat we meer moeten insteken op een gezond leven en niet alleen op samen bewegen. Dat blijft uiteraard nog steeds het belangrijkste voor onze oorspronkelijke doelgroep, maar er is zoveel op het gebied van gezondheid in onze gemeente Mill, waar we iedereen kennis mee willen laten maken. En dan zeker niet met een belerend vingertje, maar op een heel positieve manier."

Via het leefbaarheidsbudget werd subsidie aangevraagd bij de gemeente en toen was het zaak het projectplan daadwerkelijk te gaan uitvoeren. Bedrijven, verenigingen en organisaties, die op welke wijze dan ook met gezondheid te maken hadden, werden aangeschreven. Ontdek Mill, ervaren in het organiseren van evenementen, werd erbij betrokken en ook 'Een Goei Leven' kreeg een plaats in het Event. Op 18 mei staan drie dingen centraal: sport en bewegen, gezondheidszorg en voeding. "Het is een heel uitgebreid programma geworden voor jong en oud. Zo zijn er 54 stands waar informatie gekregen kan worden. Dat varieert van de sauna tot pijnbestrijding en van de wandelsportvereniging tot diëtisten. Daarnaast zijn er door de dag heen op het sportplein allerlei demonstraties. Wij zullen daar zelf uiteraard vertegenwoordigd zijn, want we willen graag duidelijk maken waar Hart in Actie voor staat." Andere sportverenigingen, die een demonstratie laten zien, zijn onder meer de karatevereniging Kanshu-do en de Taekwon-Do Academy van der Putten. Voor mensen, die overwegen een elektrische fiets aan te schaffen is er een proefcircuit, zodat op een veilige manier uitgeprobeerd kan worden of de elektrische fiets een goede aanschaf kan zijn.

Op het programma staan verder zeven lezingen. "Stuk voor stuk korte, interessante lezingen. Bijvoorbeeld over borstgezondheid en thermografie door de vrouwenpoli uit Boxmeer en over etalagebenen door de fysiotherapeuten uit Mill." Een Goei Leven ervaren kan op het Goei Leven plein. Lekkere en uiteraard gezonde hapjes kunnen daar worden geproefd. "Daar staat bijvoorbeeld ook Suzes Food Concepts ijs. Suze heeft een nieuw concept ontwikkeld om ijs te maken, waardoor je kunt spreken van gezond ijs. Er is zelfs rabarberijs, heel bijzonder." Kinderen zijn ook zeer welkom op het Gezond Leven Event. Speciaal voor hen zijn er activiteiten als wandklimmen, boogschieten, djembé spelen en koken. Het Gezond Leven Event vindt plaats van 11.00 tot 17.00 uur in City Resort Mill. De toegang is gratis.

Meer berichten