De kleuters van de Millse basisschool De LenS waren onlangs te gast bij de grote leerlingen van het Merlet College. (foto: Marco van den Broek)
De kleuters van de Millse basisschool De LenS waren onlangs te gast bij de grote leerlingen van het Merlet College. (foto: Marco van den Broek) (Foto: )

Sterke melk blijkt maïzena met water

De kleuters van de Millse basisschool De LenS waren onlangs te gast bij de grote leerlingen van het Merlet College, die op hun beurt verrast werden door een van de studenten van het ROC college de Leijgraaf. Hoe een samenwerking van verschillende scholen kan leiden tot een win-winsituatie.

door Jenneke van Dongen

Leerkracht Hanneke Beljaars van De LenS bereidt haar kleuters voor op hun bezoek aan het Merlet College. "Het is niet de eerste keer dat we daar naartoe gaan. Weet iemand nog dat we daar al een keer eerder zijn geweest?"

Verschillende vingers gaan omhoog. 'We hebben er pepernoten gebakken' en 'we gingen daar knutselen'. De leerlingen van groep een en twee weten het nog goed. Het heeft indruk op hen gemaakt om samen met de leerlingen van de middelbare school activiteiten te mogen doen. Hanneke: "En dat is ook precies wat hier de bedoeling van is. De kleuters zien een middelbare school van binnen en vinden het geweldig om samen met tieners iets heel anders dan anders te mogen doen."

Vandaag krijgen de kleuters allerlei technische proefjes te zien, die soms best spannend zijn. In zeven groepjes van tien kinderen vertrekken de leerkrachten en hulpouders van De LenS naar het Merlet College. Het is sowieso al een bijzondere en feestelijke dag, omdat alle juffen hun verjaardag vandaag vieren. Op het Merlet College staat scheikundeleraar en begeleider leerlingenzaken Frank Willems, de kinderen al op te wachten. In het scheikundelokaal staan allerlei proefjes opgesteld en leggen de leerlingen uit wat de kleuters zien en eventueel zelf mogen doen. "In deze glazen zit iets wits en het lijkt wel melk, maar probeer de houten staaf, die in de glazen staat, er maar eens uit te trekken." Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Is dit hele sterke melk of toch iets anders? "Vlinder heeft vanochtend goed ontbeten. Ze is zo sterk dat ze de houten staaf eruit kan trekken. Het is geen melk, hoor, maar maïzena met water. Als je dat met elkaar mengt, wordt het heel dik."

Op het schoolplein staat ondertussen een groepje kinderen bij het apparaat dat van petflessen een raket kan maken. Stan durft wel even te helpen, maar gaat daarna in de veilige nabijheid van de andere kinderen staan. Met een knal schiet de fles meters ver weg. Hanneke: "De interactie tussen onze leerlingen en de leerlingen van het Merlet is zo mooi om te zien. Omdat we vandaag de samenwerkingsprojecten afsluiten hebben we de foodtruck van De Leijgraaf geregeld. Opnieuw een bijzondere samenwerking van scholen onderling."

De foodtruck is inmiddels gearriveerd en Jeroen van den Heuvel van de Leijgraaf maakt samen met een van zijn studenten lekkere smoothies klaar. "Jonge kinderen en smoothies is een tricky combinatie, daarom kleden we deze extra feestelijk aan met een aardbei, een parapluutje en een eetbaar rietje." Dat wordt voor de kleuters en voor de tieners smullen zo meteen.

Meer berichten