Monique van Loon (rechts in het zwart) zet zich in voor BIG Challenge. (foto Jannemieke Termeer)
Monique van Loon (rechts in het zwart) zet zich in voor BIG Challenge. (foto Jannemieke Termeer) (Foto: Photographer: Jannemieke Termeer)

'Een bijzonder feest van herkenning'

Monique van Loon uit Sint Hubert is al jarenlang een gewaardeerd lid van de pr-commissie van BIG Challenge. Veel BIG Challengers zullen haar kennen. Op de berg is ze altijd druk in de weer: een interview hier, een twitterbericht daar, even nog snel een perscontact regelen en zorgen dat de dagelijkse blogs online komen te staan. Wat is haar motivatie voor haar enthousiaste inzet voor BIG Challenge?

Terug naar 2011. In dat jaar woont Moniques man Antoine een lezing bij van medeoprichter van Alpe d'HuZes Coen van Veenendaal. Antoine is geraakt door de kracht van het verhaal. Het is een verhaal dat hem nooit meer los zal laten. In 2012 zet Antoine, die op dat moment werkt bij Hendrix UTD, zijn enthousiasme om in daden. Een team van Hendrix UTD gaat met BIG Challenge de berg trotseren om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. BIG Challenge blijkt wel een helpend handje te kunnen gebruiken bij de pr-activiteiten.

Dat aanbod vormt het startpunt van Moniques betrokkenheid in de pr-commissie. Vele interviews, verhalen, persberichten, het BIG Challenge boek, blogs en zo nog meer zullen volgen. Het hele gezin van Loon gaat mee naar de Alp. Ze zijn er bij en niet alleen om Antoine aan te moedigen maar starten de T-shirt-verkoop op de berg en verrichten diverse vrijwilligerstaken. Inmiddels bestaat de pr-commissie uit negen mensen. "We zijn een mooi team. De een pikt dit op, de ander dat. Zo vullen we elkaar aan en bereiken we samen dat BIG Challenge steeds meer op de kaart komt te staan. Dit allemaal in het belang van dat ene doel: geld ophalen voor KWF." Sinds 2012 zijn Monique en Antoine alle jaren van de partij geweest. Monique heeft een aantal keren de Alpe d'HuZus gelopen; de berg een keer omhoog. De Alpe d'HuZes laat ze gaan. "Natuurlijk heeft het wel eens gekriebeld om ook zelf mee te gaan doen. Maar ik heb op de koersdag geen tijd om te fietsen of te lopen. Er gebeurt die dag zo veel moois en er zijn die dag zoveel indrukwekkende verhalen te vertellen, die wil ik niet laten liggen. Ik wil op die dag zorgen dat die verhalen op sociale media verschijnen, dat een perscontact snel geregeld wordt en zo nog meer. Die dag liggen mijn taak en mijn kracht ergens anders dan bij fietsen of lopen."

Ook de komende editie zijn Monique en haar gezin weer van de partij. Zoon Tim gaat op 5 juni met Alpe d'HuZus hardlopend de berg op, de andere kinderen blijven thuis. Monique kijkt uit naar de koersweek. "Het verveelt nooit. Elk jaar is weer anders, andere mensen, andere verhalen en een andere dynamiek. Maar steeds opnieuw is het bijzonder en is het een feest van herkenning vol met mooie ontmoetingen en gezelligheid. Helaas hebben we ook al van meerdere BIG Challenge vrienden afscheid moeten nemen, geveld door kanker. Wij hebben het geluk dat in onze directe kring maar heel weinig mensen kanker hebben of hebben gehad. We zijn daarmee bevoorrecht en dankbaar en willen dan ook maar wat graag ons steentje bijdragen."

Meer berichten