Liesbeth van Heeswijk zit nog vol met indrukken van de twee weken, die ze doorbracht in Kenia. (foto: Marco van den Broek)
Liesbeth van Heeswijk zit nog vol met indrukken van de twee weken, die ze doorbracht in Kenia. (foto: Marco van den Broek)

Voor ieder kind een stoel

De ontroerende taferelen van dansende en zingende kinderen, de schok van het zien van de barre leefomstandigheden van leerkrachten, de moed en de levensvreugde van de mensen, het stemt tot nadenken en tot dankbaarheid.

door Jenneke van Dongen

Liesbeth is lerares Engels op het Merlet College in Mill. Ze raakte via een schrijfproject in contact met leraar Phil in Kisumu, Kenia. Toen ze hoorde dat hij lang niet voor al zijn leerlingen een stoel en een tafel had, werd het concrete plan 'voor ieder kind een stoel' het doel van een actie die het Merlet College op touw zette.

Klusjes

Liesbeth: "Onze leerlingen deden de meest uiteenlopende klusjes en haalden in totaal 4000 euro op. Met dat geld op zak ging ik in de meivakantie, samen met mijn man en zoon, naar Kenia toe. Met behulp van Phil zochten we mensen en bedrijfjes, die voor ons schoolmeubilair konden maken." Een heel concreet en afgebakend plan, dat in die twee weken ten uitvoer gebracht werd. Maar daar stopt het niet mee.

Menno van Halem, directeur van het Merlet College in Mill: "Kijk, het is niet zo, dat wij gaan leveren waar de mensen om vragen. Maar dat wij daar nog meer kunnen en willen doen, dat klopt wel. Er is een scala aan mogelijkheden. Wat het gemakkelijker maakt, is dat we in Phil daar een heel goed en betrouwbaar contact hebben."

Respectweek

Het plan is om volgend jaar in de respectweek opnieuw met de leerlingen geld in te zamelen voor een heel concreet doel. Liesbeth: "Het was een van de doelstellingen van mijn reis naar Kenia, die ik uiteraard zelf bekostigd heb, om uit te zoeken hoe het leven daar is, welke hulp nodig én haalbaar is, wie je wel en wie je niet in kunt schakelen. De criminaliteit viert daar hoogtij, dus je moet een integer en betrouwbaar contact hebben. Daar valt of staat alles mee."

Kisumu

Dat veel van de 1900 leerlingen, die de school in Kisumu telt, nu een stoel en een tafel hebben, is een prachtig resultaat. Leerlingen en leerkrachten zijn er dolblij mee. "Maar ik heb ze ook gezegd dat ze zelf hun handen uit de mouwen kunnen steken. De kinderen in Mill hebben allerlei klusjes voor jullie gedaan, dat kunnen jullie ook. Wat mij betreft wordt een van de volgende projecten het vervangen van het sanitair. Er is alleen maar oude meuk, vaak ook nog kapot. Mensen als Phil, die overigens nooit zelf om hulp gevraagd heeft, dat zijn bijzondere mensen. Die maakt de spreuk 'Je inkomen bepaalt niet het aantal keren dat je lacht' waar."

Duurzame relatie

Voor Liesbeth en Menno geldt dat ze een duurzame relatie willen opbouwen met de school in Kisumu. Liesbeth: "Als het op je pad komt en het voelt goed, dan doe je het gewoon."

Meer berichten