Christ Raaijmakers  en Henk Jansen hebben een gedeelde passie voor bijen. (foto: Marco van den Broek)
Christ Raaijmakers en Henk Jansen hebben een gedeelde passie voor bijen. (foto: Marco van den Broek) (Foto: )

Imkers en hun bijenvolken

Jarenlang kwamen er nauwelijks nieuwe imkers bij. Dat dit de laatste jaren weer wat aan lijkt te trekken, daar zijn de imkers van de Nederlandse bijenhoudersvereniging, afdeling Mill, heel blij mee. Want het is een fascinerend dier, de honingbij. En de honing, die is niet alleen lekker, je kunt er ook heel goed kleine wondjes mee behandelen.

door Jenneke van Dongen

Christ Raaijmakers had zijn eerste bijenvolk al toen hij 14 jaar was. Inmiddels is hij 63 en vindt hij het nog elke dag even boeiend. "Bijen zijn heel interessante dieren en elk bijenvolk heeft zijn eigen karakter. Ik heb ongeveer tachtig bijenvolken en die zijn over het algemeen heel rustig. Ik kan gerust in mijn korte broek bij de bijen gaan zitten." Dat wil overigens niet zeggen dat Christ nooit gestoken wordt. Elke dag een paar steken is niet ongebruikelijk. "Een bij die onder je arm zit als je net je arm naar beneden doet, of een bij die onder je hand komt als je een raat pakt. Die bijen komen in het nauw en dan steken ze, maar inmiddels ben ik er immuun voor dus ik heb er nooit last van."
Waar Christ zich vooral bezighoudt met de intensieve bijenhouderij is Henk Jansen een imker, die extensief met de bijen werkt. Hij heeft elf bijenvolken in zijn tuin en haalt een keer per jaar de honing uit de raten. "Ik zorg ervoor dat ze in de winter genoeg honing hebben om zichzelf te voeden. En verder zorgen ze voor een hele goede bestuiving van mijn fruitbomen. Sinds ik bijen heb, heb ik veel meer fruit aan de bomen."

In de media wordt nogal eens gemeld dat het slecht gaat met de bijen in Nederland, maar beide imkers nuanceren dit. "Met de honingbij, die in volken leeft, gaat het prima. Die berichtgeving gaat over de solitaire bij. Er zijn veel soorten solitaire bijen, die zich voeden met bepaalde bloemen. Zo heb je de koekoeksbij, die zijn nectar van de koekoeksbloem krijgt. Als die bloemen er onvoldoende zijn, dan sterft die soort uit. Maar dat is dus echt iets anders dan de bijen, die wij als imkers houden." In deze tijd van het jaar worden Christ en Henk nogal eens benaderd door mensen, die een zwerm bijen aantreffen. Het gaat dan vaak om een volk dat op zoek is naar een nieuw onderkomen. Christ en Henk komen de bijen graag ophalen. Christ: "Pas nog was ik in Eindhoven om een zwerm te scheppen. Het was slecht weer, koud en nat, en dat merk je meteen aan de bijen. Die houden daar niet van en dan worden ze narrig met als resultaat dat ik erg veel geprikt ben."

Het weerhoudt Christ er niet van om elke dag met zijn bijen bezig te zijn en te genieten van de honing, puur natuur, gemaakt door de nijvere bijenvolken.

Meer berichten