Finn en Esmee verzorgden samen de opening van de pluktuin. (foto Marco van den Broek)
Finn en Esmee verzorgden samen de opening van de pluktuin. (foto Marco van den Broek) (Foto: )

Insecten zijn blij met alle bloemen

De afgelopen jaren konden de pluktuinen in de gemeente Mill en Sint Hubert maar nauwelijks tot bloei komen. Tegen de extreme droogte van vorig jaar was geen kruid gewassen, maar dat weerhoudt de gemeente, de agrarische natuurvereniging en de jeugdgemeenteraad er niet van om ook dit jaar weer een pluktuin te maken. Afgelopen vrijdag vond de officiële opening van de pluktuin in Sint Hubert plaats.

door Jenneke van Dongen

De scheidend jeugdwethouder Finn en jeugdgemeenteraadslid Esmee hebben samen de opening van de pluktuin georganiseerd. In het stuk grond tussen de pastoor Jacobsstraat en de Kievitsdwarsweg hangt een lint dat straks doorgeknipt wordt en op een tafel staan de nodige versnaperingen al klaar. Maar eerst houden Finn en Esmee een praatje. Ze heten alle aanwezigen welkom, met name de overige leden van de jeugdgemeenteraad, de leden van de agrarische natuurvereniging en wethouder Erik van Daal. Anders dan de afgelopen jaren zijn er dit jaar niet vier, maar twee pluktuinen, zo leggen ze uit. Deze in Sint Hubert en een in Mill aan de Hoogveldscheweg. Daarna geven ze het woord aan de wethouder.

Erik van Daal: "Eigenlijk zou mijn collega wethouder Jos van den Boogaard deze pluktuin openen, maar ik heb gevraagd of ik het mocht doen, omdat het tenslotte in mijn dorp is. We moeten goed voor deze bloemen gaan zorgen, ze af en toe water geven. Veel bloemen, dat ziet er niet alleen vrolijk uit, het is ook nog eens heel erg goed voor de biodiversiteit. En dit is ook een mooi voorbeeld van hoe je door samen dingen te doen, veel voor elkaar kunt krijgen." De wethouder krijgt een schaar overhandigd en knipt onder applaus het lint door. Hierna is het woord aan Herman Wijdeven, voorzitter van de agrarische natuurvereniging. "We werken nu al een paar jaar samen met de jeugdgemeenteraad en helpen graag met dit mooie project. De insecten zijn blij met alle bloemen, die hier straks groeien."

Esmee en Finn hebben de opening perfect georganiseerd. Er is drinken en chips voor de tientallen kinderen, die aanwezig zijn. De kinderen laten het zich goed smaken. Als alles op is, is het tijd voor het spel dat Esmee en Finn bedacht hebben. Op het gras zijn twee vakken met een rode en een groene markering. Om de beurt lezen Finn en Esmee een stelling voor, die snugger oftewel waar is of kletspraat oftewel niet waar. De kinderen, die in het foute vak staan, vallen af, tot er uiteindelijk een winnaar overblijft. Met vragen als 'zijn de zaadjes op Koningsdag ingezaaid' en 'je kunt bloemen het beste in de ochtend of in de avond plukken' blijft het lang spannend.

Maar de stelling 'er komen elk jaar een miljoen mensen naar de rozen in de Keukenhof kijken' zet veel kinderen op het verkeerde been. Alleen Sil blijft op het 'niet waar' veld staan. Hij wint daarmee een minipluktuintje. Wanneer die geopend wordt, dat blijft nog een verrassing.

Meer berichten