Er werd afscheid genomen van vijf raadsleden. (foto Marco van den Broek)
Er werd afscheid genomen van vijf raadsleden. (foto Marco van den Broek) (Foto: )

'Bedankt voor deze twee jaar'

Onlangs vond de laatste vergadering van de jeugdgemeenteraad van Mill en Sint Hubert voor het zomerreces plaats. Er werd afscheid genomen van de vijf raadsleden, die in groep acht zitten. Zij maken plaats voor een nieuwe lichting jeugdgemeenteraadsleden, die na de zomer op de basisscholen gekozen zullen worden.

door Jenneke van Dongen

Hannah, Sven, Sil, Amélie en Finn nemen voor het laatst plaats op hun stoelen in de raadszaal. Burgemeester Walraven opent de vergadering en de diverse agendapunten worden afgehandeld. Er volgt een plechtig momentje als de cheque met de opbrengst van de laatste actie van de jeugdgemeenteraad overhandigd wordt aan Carmen van Bergen van de stichting Amara. Kanye, jeugdgemeenteraadslid en zoon van Carmen, vertelt hoe de leden van de jeugdgemeenteraad het bedrag van 295 euro bij elkaar hebben gekregen. "We hebben in een kraampje allerlei kleine cadeautjes verkocht voor moederdag en dat is heel goed gegaan."

Hierna volgt het vragenrondje. Koen heeft een vraag voor de burgemeester. "Als de vijf gemeentes in het Land van Cuijk een gemeente gaan worden, blijft de jeugdgemeenteraad dan nog wel bestaan?" Burgemeester Walraven: "De gemeentes Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis gaan een gemeente vormen, maar de gemeente Grave en Mill en Sint Hubert blijven zelfstandig. De jeugdgemeenteraad in Mill en Sint Hubert blijft dan ook gewoon bestaan." In deze laatste vergadering voor de vakantie is er een terugblik op alle acties en activiteiten van het afgelopen jaar. Sommige acties zijn pas onlangs in gang gezet en lopen volgend jaar door. Zo is er het project van Bente en Amélie om een plek voor jongeren van tien tot vijftien jaar te creëren. "We hebben een plattegrond van de gemeente gekregen, zodat we kunnen uitzoeken wat de beste plek zou zijn bij de Brugseweg. Binnenkort is er een bijeenkomst in de wijk hierover." Amber en Hannah vertellen iets over het project jong voor oud, waarbij jongeren actief ouderen gingen opzoeken. "We hebben in Langenboom en in Mill allerlei spelletjes met ouderen gedaan en dat was heel leuk."

Burgemeester Walraven memoreert het uitstapje van het college met de jeugdgemeenteraad naar Den Haag. Met een ontvangst door een van de Tweede Kamerleden, een rondleiding en een speurtocht door de ridderzaal was dit een heel bijzonder uitstapje. Begeleider van de jeugdgemeenteraad Maarten van Gemert heeft voor alle scheidende raadsleden een persoonlijk woordje. Hannah richt nog even het woord tot de burgemeester: "Namens de hele gemeenteraad gefeliciteerd met de herbenoeming als burgemeester." Ook Finn maakt nog een keer van de gelegenheid gebruik om zijn microfoon aan te doen: "Bedankt voor deze twee jaar dat ik lid mocht zijn van de jeugdgemeenteraad. Ik heb er veel van geleerd en ik wens de leden, die hun tweede jaar ingaan heel veel succes."

Meer berichten