Riet van Grinsven heeft de knoop doorgehakt en doet mee aan de vierdaagse. (foto Marco van den Broek)
Riet van Grinsven heeft de knoop doorgehakt en doet mee aan de vierdaagse. (foto Marco van den Broek) (Foto: )

'Ik kom niet chagrijnig thuis'

Toen haar oudste dochter elf jaar geleden de Vierdaagse van Nijmegen liep, begon het bij Riet van Grinsven te kriebelen. Dat zou ze ook wel een keer willen. Maar ja, hoe doe je dat als je een camping in Wilbertoord beheert? Dit jaar hakte de man van Riet voor haar de knoop door. Hij draait de camping, zodat zij kan gaan lopen.

door Jenneke van Dongen

"Omdat John er achter staat en de hele week vrij neemt om mijn werk over te nemen, kan ik nu dus echt die Vierdaagse gaan lopen. Op de allerlaatste dag, dat je je kon inschrijven, heb ik me aangemeld en ik werd ingeloot. Toen ben ik ook direct dat weekend begonnen met wandelen." In hun vakanties wandelen John en Riet ook wel, maar dat zijn dan nooit afstanden van veertig kilometer, dus er moest getraind gaan worden. In de weekenden loopt Riet een langere afstand en door de week een paar keer kortere afstanden. "Tot nu toe gaat het heel goed. Ik heb helemaal geen last van mijn voeten, ik voel mijn spieren wel, maar dat is ook alles. Mooi is dat ik tot de ontdekking ben gekomen dat ik het wandelen heerlijk vind. Ik kom niet supervermoeid of chagrijnig thuis, integendeel, ik word er blij van en het maakt mijn hoofd lekker leeg." Dat wandelen goed is voor je hoofd en je lijf heeft wetenschappelijk onderzoek overduidelijk aangetoond. En die positieve effecten van wandelen dringen bij steeds meer mensen door. Alleen al uit de gemeente Mill en Sint Hubert doen 140 lopers mee aan de Nijmeegse Vierdaagse. De wekker zal straks, in de vierdaagseweek, heel vroeg afgaan.

De eerste en derde dag start Riet om 5.45 uur en de tweede en vierde dag om 4.45 uur. Van de mogelijkheid om in Nijmegen te overnachten, gaat Riet geen gebruik maken. "Nee, ik wil toch elke dag even met mijn man overleggen hoe het die dag op de camping is geweest. Ik ben gewend om er zeven dagen per week voor de gasten te zijn en het loslaten daarvan, dat zal nog wel lastig zijn." Toen Riet elf jaar geleden bedacht dat ze de vierdaagse een keer wilde gaan lopen, zat daar direct de gedachte bij dat ze dat dan voor het Parkinsonfonds wilde doen. "Bij mijn vader werd in 2009 de diagnose Parkinson gesteld. Van dichtbij heb ik gezien wat dat met een mens doet. Langzaam maar zeker vallen allerlei zaken weg en moet er steeds een stukje zelfstandigheid worden ingeleverd. Niet meer kunnen autorijden. Niet meer kunnen fietsen. Op het allerlaatst niet meer kunnen lopen, opgenomen moeten worden in een verpleeghuis. Mijn vader is in januari 2017 overleden."

Wat er precies aan de ziekte van Parkinson ten grondslag ligt, is nog altijd niet duidelijk. Er is veel onderzoek voor nodig om hier achter te komen en mogelijk een behandelmethode te kunnen ontwikkelen. "Daarom loop ik voor het Parkinsonfonds. Via de site www.devierdaagsesponsorloop.nl kunnen mensen bij mijn naam komen en geld doneren aan de Stichting Parkinsonfonds. Als nou alle inwoners van de gemeente Mill en Sint Hubert een euro zouden doneren, dat zou echt heel mooi zijn!"

Meer berichten