Carmen van Bergen ontvangt een cheque van bijna 300 euro. (foto Marco van den Broek)
Carmen van Bergen ontvangt een cheque van bijna 300 euro. (foto Marco van den Broek)

'Ze lijken te genieten van het leven'

Carmen van Bergen uit Langenboom werkte in 2006 zo'n negen maanden als vrijwilliger voor een organisatie in Kenia. Het leidde ertoe dat ze, samen met anderen, de stichting Amara oprichtte, die hulp biedt aan kinderen in Kisumu. Met man en kinderen is Carmen afgelopen week naar Kenia vertrokken om de voortgang van de projecten met eigen ogen te bekijken.

door Jenneke van Dongen

Het is niet de eerste keer dat Carmen teruggaat naar Kisumu. Integendeel, de afgelopen jaren reisde ze gemiddeld eens in de twee jaar naar Kenia. "Als bestuursleden van Amara gaan we, uiteraard geheel op eigen kosten, regelmatig naar onze projecten om poolshoogte te nemen, te overleggen, nieuwe projecten in gang te zetten, verbeterpunten te bespreken enzovoort." Bijzonder is dat dit keer echtgenoot Wiljan de Klein en kinderen Kanye en Kenza meegaan. Ze nemen onder andere de opbrengst van de laatste actie van de jeugdgemeenteraad, waar Kanye in zit, met zich mee.

"De kinderen zijn nu tien en zeven en ze krijgen natuurlijk thuis het nodige mee van mijn vrijwilligerswerk. Sterker nog, ze bedenken zelf ook acties om op school te doen." De stichting Amara kent een aantal projecten. Een ervan is de hulp aan kinderen met een handicap. Met 'M-pesa' kunnen de moeders van deze kinderen zelf het geld beheren, dat ze maandelijks op een mobiele account van de stichting ontvangen. "Het zorgt ervoor dat de moeders zelf ook actief aan de slag moeten. We merken dat dit doorwerkt op andere gebieden. Zo bedenken ze andere manieren om geld te verdienen, waarvoor wij ze, als dat nodig is, een microkrediet geven."

Naast de hulp aan kinderen met een handicap is er het opvanghuis, waar onder meer kinderen worden opgevangen, die ten vondeling zijn gelegd. Doel van dit opvanghuis is niet alleen de kinderen een stevige basis te geven, maar ook om ze terug te plaatsen bij familie of in een pleeggezin. "Op dit moment zijn we bezig om het re-integreren van deze kinderen zo goed mogelijk te laten verlopen. Een kind wordt ook niet zomaar bij familie geplaatst. We bekijken of er een goede school in de buurt is en of het kind goed verzorgd wordt."

Wiljan kijkt erg uit naar de reis. Zelf is hij vijf jaar geleden met Carmen naar Kenia geweest. "Ik vond het een schitterende ervaring. De cultuur is zo anders, zo relaxed zijn de mensen daar. En ondanks hun armoede lijken ze altijd te genieten van het leven. We gaan in totaal vijf weken naar Kenia, daarvan gaan we ruim drie weken naar Kisumu. De overige dagen gaan we onder meer een safari maken."

De koffers, die meegaan, zitten vol met therapieplaten, schoolmateriaal en voetbalschoenen. Op de terugweg zullen ze gevuld zijn met allerhande artikelen, die door kinderen met een beperking en studenten gemaakt zijn en die in Nederland weer verkocht kunnen worden. Carmen, Wiljan, Kanye en Kenza delen hun verhalen over de reis via de facebook pagina Amara Foundation.

Meer berichten