Veteraan Raymond van der Wee uit Grave ging in 1993 op een missie richting Bosnië. (foto: Marco van den Broek)
Veteraan Raymond van der Wee uit Grave ging in 1993 op een missie richting Bosnië. (foto: Marco van den Broek)

Veteraan met een missie

In 1993 ging Gravenaar Raymond van der Wee, destijds een twintiger, met een VN missie naar Bosnië. Zes maanden lang was hij er bestuurder van een viertonner en reed hij in konvooien om humanitaire hulp te bieden in voormalig Joegoslavië, waar op dat moment een burgeroorlog woedde.

door Jenneke van Dongen

"Tijdens mijn dienstkeuring had ik aangegeven wel op missie te willen gaan. Toen ik in 1993 een oproep van defensie kreeg om mijn dienstplicht te gaan vervullen, wilde ik dat nog steeds. Ik had geen zin in een nutteloze diensttijd." Raymond werd opgeleid om een viertonner te gaan rijden en in augustus van 1993 vertrok hij naar Bosnië. "We landden in Split, waar de toeristen vakantie aan het vieren waren. Is hier een oorlog aan de gang? Nou, dat werd de volgende dag wel duidelijk. We reden naar onze compound, een rit van 220 kilometer, waar we de hele dag over deden. Tussen de strijdende partijen door en over onverharde wegen, ofwel geitenpaden. Dan zit je echt stuiterend in de achterbak."

In het halve jaar dat Raymond in Bosnië was, maakte hij af en toe benauwde momenten mee en zag hij wat burgeroorlog met een land doet. Het verwoeste Gornji Vakuf maakte veel indruk op de militairen. "We gingen vrijwillig daar naartoe en waren heel gemotiveerd om samen onze taak goed te volbrengen. Dat schept een enorme band. En die band is er tot op de dag van vandaag."

In 2012 werd de Veteranenwet aangenomen, een wet die erkenning en zorg voor veteranen en hun achterban regelt. Met de komst van die wet begonnen meer gemeentes ook veteranendagen te organiseren. "Ik woonde destijds in Nijmegen en bezocht daar de veteranendag, maar ik kwam er geen bekenden tegen. Dat gebeurde wel bij een reünie, die in 2015 in Doorn werd georganiseerd. Toen ben ik ook actiever gaan zoeken op Facebook naar andere Bosnië-veteranen. Als veteranen deel je iets samen, dat je niet kunt uitleggen aan anderen. Anderen vertel je de verhalen over je tijd daar, maar als je met veteranen bij elkaar bent, hoef je die verhalen niet te vertellen. Je begrijpt de ander ook zonder woorden."

Raymond werd actief in de veteranenvereniging 1 (NL/BE) UN Transportbataljon. Sinds vorig jaar is hij zelfs voorzitter van de vereniging. "Verbinden, herdenken en zorgen voor elkaar, dat zijn onze drie kernwaarden. We organiseren ontmoetingsmomenten, waarbij altijd een herdenkingsmoment wordt gehouden en we zorgen voor elkaar als dat nodig is." Sinds een paar jaar heeft Raymond, die tegenwoordig als constructeur machines ontwerpt, een eigen viertonner. "Ik heb er lang naar gezocht en ik wilde hem vervolgens precies zo maken als mijn viertonner in Bosnië. Dat is gelukt. Maar teruggaan naar het huidige Bosnië, dat hoeft voor Raymond niet. "Het gevoel dat we daar nuttig zijn geweest en de herinneringen, die ik eraan heb, wil ik graag zo houden."

Meer berichten