Ellen Jacobs uit Mill hield het hoofd koel, reed drie goede manches en won de finale. (foto: Marco van den Broek)
Ellen Jacobs uit Mill hield het hoofd koel, reed drie goede manches en won de finale. (foto: Marco van den Broek) (Foto: )

Wereldkampioen BMX uit Mill

Met 42 graden op de thermometer was het wereldkampioenschap BMX in het Belgische Zolder op 25 juli op z'n minst gedenkwaardig. De wedstrijd werd zelfs een tijd stilgelegd, omdat de EHBO overbelast was. Gevallen renners en toeschouwers raakten bevangen door de hitte. Ellen Jacobs uit Mill hield het hoofd koel, reed drie goede manches, won de finale en werd daarmee wereldkampioene in de categorie vrouwen 25+.

door Jenneke van Dongen

Omdat haar broer, die drie jaar ouder is, begon met BMX-en, ging Ellen dat haast als vanzelfsprekend ook doen. "Vier jaar was is toen ik op zo'n fietsje klom. De fiets is in de loop der jaren met mij mee gegroeid, maar het enthousiasme voor de sport is onverminderd groot gebleven. De adrenaline tijdens de wedstrijden ervaren is mooi, maar daarnaast is het ook altijd heel gezellig."

Vroeger al maakte het hele gezin er een mooi kampeerweekend van als er ergens wedstrijden gereden moesten worden. De concurrenten op de baan troffen elkaar en hun families op de camping en hadden het gezellig met elkaar. Maar met alleen gezelligheid haal je niet het niveau waar Ellen op rijdt. "Ik ben er iedere dag wel mee bezig. Naar de sportschool, wielrennen, met de BMX de baan op bij mijn club in Volkel en daarnaast heel veel wedstrijden rijden. In het begin van het seizoen rijd ik een aantal regiowedstrijden om wedstrijdritme op te doen. Dan zijn er de nationale wedstrijden, de Europese en de 'drielanden wedstrijden' met België en Duitsland. Als ik zou willen, kan ik elk weekend wel een wedstrijd rijden, maar het is ook lekker om af en toen een weekend vrij te zijn." Een paar jaar fietste Ellen bij de elite-categorie, waar de profs rijden. "Maar van meiden, die geen baan ernaast hebben, die de hele dag professioneel met de sport bezig kunnen zijn, valt niet te winnen."

Ellen houdt zich zelfs tijdens haar werk bij WLM nog met de sport bezig. WLM Design is met name gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van sportkleding en stickers voor onder meer BMX. Ellen, die eind van deze maand 27 wordt, hoopt nog een aantal jaar op hoog niveau te kunnen rijden. "Nederland kent vrij veel goede rijdsters, dus de onderlinge competitie is pittig. Maar dat maakt het ook wel weer uitdagend." Of ze volgend jaar haar wereldtitel gaat verdedigen weet ze nog niet. "Kijk, ik zou dat wel willen, maar het WK vindt volgend jaar plaats in Houston in Texas. Dat kost je al snel een paar duizend euro. Ik moet wel realistisch blijven. Dat is heel veel geld, als je geen grote sponsor hebt. Er blijven nog meer dan genoeg regionale, nationale en Europese wedstrijden over om wel te rijden." Maar nu eerst nagenieten van dat prachtige succes in Zolder.

Meer berichten