De Millse Leen Gelders is neurologisch muziektherapeut. (foto: Marco van den Broek)
De Millse Leen Gelders is neurologisch muziektherapeut. (foto: Marco van den Broek) (Foto: )

Mooie momenten creëren

De Millse Leen Gelders is neurologisch muziektherapeut. Ze had al jaren de droom om een koor op te richten voor mensen met een hersenaandoening. Die droom is een half jaar geleden werkelijkheid geworden, onder meer dankzij een prachtige bijdrage van het leefbaarheidsbudget van de gemeente Mill en Sint Hubert.

door Jenneke van Dongen

In haar praktijk Poco à Poco vertelt Leen waarom ze die droom had: "Unforgettable is de naam van het koor. Samen onvergetelijke momenten maken en beleven is het belangrijkste doel. Muziek is daarbij de rode draad, maar het is niet zo dat we op donderdagmiddag alleen maar aan het zingen zijn." Jaren geleden was er in de instelling waar Leen toen werkte, een dergelijk koor. Maar dat was nog niet precies hoe Leen het voor ogen had. "Ik wilde een koor oprichten, waarvoor mensen uit hun woonomgeving naar een andere plek gaan, in dit geval mijn praktijkruimte."

Het koor is voor mensen met de ziekte dementie of andere hersenaandoeningen en voor hun mantelzorger. Dat de mantelzorger meekomt is een voorwaarde, die Leen stelt. "Het is zo belangrijk dat de mantelzorger erbij is. Zij kunnen thuis nog eens op terugkomen op wat ze hier bij mij ervaren hebben, maar wat in mijn ogen essentieel is: ze kunnen de persoon, die ze helpen verzorgen, op een andere manier zien. De deur naar wie iemand was gaat weer even open en dat zijn ontroerende momenten. We hebben het hier niet over wat iedereen mankeert, het gaat over de mens en over waar hij of zij qua muziekbeleving behoefte aan heeft." Op dit moment telt 'Unforgettable' vijf koppels, die ieder op hun eigen manier genieten van de muzikale middagen.

Leen heeft verschillende mappen met liederen, die ze gebruikt en ook de diverse instrumenten, die in haar praktijkruimte staan, worden veelvuldig gebruikt. "Als iemand vroeger een muziekinstrument bespeelde, dan pak ik dat er bij en kan het zomaar zijn dat er een stukje meegespeeld wordt. Ik probeer de mens achter de ziekte te zien en dat levert ook voor mijzelf hele waardevolle en bijzondere momenten op. Zo kan het samen zingen, samen muziek maken de ene keer een feestje zijn en de andere keer tranen oproepen. Ook daar is ruimte voor. De ziekte van dementie en andere hersenaandoeningen. Het zijn stomme ziektes, die hier niet centraal staan. De mensen hébben de ziekte, maar ze zijn niet de ziekte. Hier kunnen ze zichzelf laten zien." Juist om die persoonlijke aandacht te kunnen geven vindt Leen twaalf personen wel het maximum wat de groep aankan. Dat wil niet zeggen dat er nu niemand meer terecht kan bij het koor. "Als ik meer aanmeldingen krijg, dan start ik gewoon een tweede groep."

Meer informatie? Bel of mail met Leen Gelders via 06-40347888 , info@pocoapoco.nl of kijk op de Facebookpagina van Poco à Poco.

Meer berichten