Myrthe (links) speelt de rol van dienstmeisje en Tim kruipt in de huid van Ted Johnson. (foto: Marco van den Broek
Myrthe (links) speelt de rol van dienstmeisje en Tim kruipt in de huid van Ted Johnson. (foto: Marco van den Broek

Thriller: Niets is wat het LIJKt

  Cultuur

Op 6 en 7 april speelt de Millse toneelvereniging Miamtoca de komische thriller Niets is wat het LIJKt. Een avondvullend, spannend stuk met verrassende en grappige wendingen. Voor vier leden van het jeugdtoneel is dit hun debuut bij de volwassenen. Een van hen heeft zelfs de hoofdrol.

door Jenneke van Dongen

 "Ja, hij wordt meteen in het diepe gegooid, maar gelukkig kan hij heel goed zwemmen", vertelt regisseuse Silvia Willems. Silvia debuteert als regisseuse. "Ik ben al tientallen jaren betrokken bij Miamtoca en heb in die tijd al veel regisseurs voorbij zien komen. Daar steek je een heleboel van op. Dus toen ze mij vroegen om dit jaar te regisseren durfde ik dat wel aan."

Tim is een van de jongere spelers en hij kruipt dit jaar in de rol van Ted Johnson, de chauffeur van de familie Barracloug. Dat hij in die rol verliefd en zelfs verloofd is, voelt nog een beetje onwennig. "Maar verder is het een leuke rol. Ik zet een enigszins arrogante chauffeur neer. Je vergroot karakters uit op het toneel, je overdrijft en dat maakt het zo leuk om te doen."

Jeanne is helemaal vergroeid met Miamtoca. Ze was bij de oprichting in 1972 betrokken, vervulde en vervult bestuursfuncties en speelt in het stuk van dit jaar de keukenmeid. "Ik zwaai de scepter in de keuken en ben al lang in dienst van de familie. Toch laat ik een kip aanbranden, maar aan wie dat ligt?" Jeanne heeft respect voor de jongeren in Miamtoca. "Het is pittig om school of studie te combineren met het toneel. De eerste maanden, vanaf september, repeteren we op dinsdagavond, maar vanaf januari komt daar ook nog de donderdag bij." Myrthe combineert haar opleiding aan het HBO met de toneelvereniging en vindt dat het goed te doen is. "Soms is het veel bij elkaar, als je tentamens hebt in de week van de generale repetitie, maar over het algemeen lukt het goed."

Myrthe speelt de rol van dienstmeisje in de familie. "En dan wel een ondeugend en eigenwijs dienstmeisje. Ik luister aan de deuren en heb ook nog een oogje op iemand." Silvia hoeft de regie niet alleen te doen. Nieuwbakken voorzitter Jan Abrahams neemt de technische kant voor zijn rekening. "De achtergrondgeluiden, het licht, alles wat er zo'n beetje bij komt kijken. Ook het souffleren tijdens de repetities neem ik voor mijn rekening."

Het is 35 jaar geleden dat Jan vond dat hij toch ook eens lid van een clubje moest worden. Het werd Miamtoca en die club bleek zo leuk, dat hij er nog steeds met hart en ziel aan verbonden is. "Mocht iemand interesse hebben om bij ons te spelen, dan zijn ze van harte welkom. Na de voorstellingen kunnen de bezoekers napraten met de spelers. Trek ons dan gerust aan ons jasje als je iets meer wilt weten."

Kaarten voor de voorstellingen op 6 en 7 april zijn verkrijgbaar bij Primera Schipperheijn in Mill.

Meer berichten