Kevin Reijnders bedacht een heel nieuwe activiteit: de gymquiz (foto Marco van den Broek).
Kevin Reijnders bedacht een heel nieuwe activiteit: de gymquiz (foto Marco van den Broek).

Gymmen en quizzen

  Sport

Alle leerlingen van de basisscholen in de gemeente Mill en Sint Hubert mogen zich vanaf morgen inschrijven voor de activiteiten van Sjors Sportief en Sjors Creatief. Een aantal jaar geleden werd Sjors in het leven geroepen om kinderen op een gemakkelijke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met sporten en creatieve activiteiten. Een heel boekje vol mogelijkheden kregen de leerlingen vorige week mee naar huis. Nu alleen nog even kiezen.

door Jenneke van Dongen

Een bakworkshop, een paar lessen badminton, portret tekenen, blokfluitles. Tal van verenigingen in Mill bieden activiteiten aan. Ook de Stichting Doejemee, hét expertisecentrum in deze regio voor de verbinding van sport, cultuur en kindcentra voor kinderen van vier tot twaalf jaar biedt talloze mogelijkheden. Gelukkig maar dat er geen limiet zit op het aantal activiteiten waarvoor de leerlingen zich mogen aanmelden. Kevin Reijnders van Stichting Doejemee bedacht een heel nieuwe activiteit: de gymquiz. "Als sportliefhebber houd ik van quizzen, waar de meest uiteenlopende vragen over sport worden gesteld. Het leek me leuk om zoiets te ontwikkelen voor kinderen. De vragen waren snel genoeg bedacht, maar er moest wat mij betreft nog wel iets meer bij. Dat werden de bonusrondes. In die bonusrondes moeten gymopdrachten uitgevoerd worden en daarmee kunnen extra punten worden verdiend."

Een obstakelrun is een voorbeeld van zo'n bonusopdracht. Op de kast klimmen, springen op de mat, lopen over de bank, die op z'n kop ligt en nog een stukje tijgeren. De combinatie van quiz en beweging is ideaal. Kevin: "Sowieso vinden kinderen het lekker om na een aantal vragen even te bewegen, maar belangrijker nog is dat het op deze manier een activiteit wordt waarbij ieders mogelijkheden worden benut. De een weet veel over voetbal, de ander is goed in het mikken van de bal. Kinderen spelen deze gymquiz in groepen en moeten goed samenwerken." Om uit te proberen of dit concept aanslaat probeerde Kevin het uit bij de buitenschoolse opvang in een andere gemeente. De kinderen waren enthousiast en de samenwerking binnen de teams leverde mooie resultaten op. "Het is niet zo dat er één winnaar is. Iedereen is winnaar en krijgt een kaartje met een code. Daarmee zijn leuke prijzen te winnen. Ons doel is vooral kinderen in beweging te krijgen. Ze zitten over het algemeen al genoeg binnen. Sport kan ze zoveel moois bieden. Het is niet alleen een uitlaatklep voor de overtollige energie, maar ook een manier om verlies te incasseren en om samen te werken in een team." Met de gymquiz of met een van de andere activiteiten van Sjors Sportief en Sjors Creatief wordt in ieder geval een leuke ervaring opgedaan en wie weet wat voor onvermoede talenten er naar boven komen. Vanaf morgen, 10 oktober, om 15.00 uur start de inschrijving via www.sjorssportief.nl. Aan de gymquiz kunnen maximaal 25 kinderen deelnemen, dus wees er snel bij.

Meer berichten