"De gezelligheid van wandelen, de mooie routes, het buiten zijn, dat gaat nooit vervelen." (foto Marco van den Broek)
"De gezelligheid van wandelen, de mooie routes, het buiten zijn, dat gaat nooit vervelen." (foto Marco van den Broek) (Foto: )

Wandelsportvereniging zestig jaar

  Sport

Een wandelsportvereniging, die al zestig jaar bestaat. Dat is bijzonder. Maar nog specialer is het dat de huidige voorzitter Walter van Erkelens al die jaren al lid is van de vereniging. Op 14 april viert de Millse wandelsportvereniging Amicitia het zestigjarig bestaan uiteraard met de nodige wandelingen. Voor deze jubileumtochten zijn vijf nieuwe routes gemaakt.

door Jenneke van Dongen

Walter: "In de beginjaren van de vereniging werd er met name op zondagmiddag gewandeld. Op zaterdag moest je nog naar school of werken en op zaterdagmiddag ging je met z'n allen in de badkuip. Dus op zondag kon je, uiteraard na het kerkbezoek, gaan wandelen."

Walter is ermee vergroeid, met het wandelen, met de vereniging en met alle activiteiten die hij op zich neemt. "En dat zijn er nogal wat", vertelt secretaris Tonny van den Bergh. "Wat te denken van het controleren van de wandelroutes, voordat de wandelaars van start gaan. Voor 7.00 uur 's ochtends heeft Walter dat al gedaan. Of de verzorgingspost inrichten voor onze leden, die met de Nijmeegse Vierdaagse meelopen. Daarvoor moet je midden in de nacht je bed uit." Bestuurslid Henk Vissers is een van die leden. Voor de 47e keer gaat hij de Vierdaagse lopen. "Het is een virus, waar je mee besmet bent. De gezelligheid van wandelen, de mooie routes, het buiten zijn, dat gaat nooit vervelen." Speciaal voor de jubileumtocht zijn nieuwe routes uitgezet. De routes, van vijf tot veertig kilometer, lopen langs bijzondere plekken van de gemeente Mill &Sint Hubert. Zo heeft Brabants Landschap toestemming gegeven om over een normaal gesloten stuk bij Tongelaar te lopen.

Walter: "Verder gaat de route langs huize Rustendaal, het Langeven en steek je met het trekpontje bij Sint Hubert het water over." De 52 leden van Amicitia zijn op 14 april allemaal in touw om van de jubileumdag een succes te maken. Met iets lekkers bij de koffie en een drankje en een broodje worden de lopers op die dag verwelkomd in het clubgebouw aan de Sportweg in Mill. Amicitia hoopt heel veel wandelaars te kunnen ontvangen op die dag. Tonny: "Wandelen is steeds meer in trek. Het wordt aan alle kanten gepromoot. Het geeft gezelligheid en je bent lekker in beweging. Dat was een paar jaar geleden voor mij de reden om lid te worden. En via de vereniging krijg je informatie over allerlei wandeltochten in de omgeving." De leden van Amicitia zoeken het een keer per jaar wat verder van huis. Dit jaar gaat de reis naar Denemarken, waar meegedaan wordt aan de Haervejsmarchen. Maar eerst wordt het jubileum gevierd. Op zondag 14 april kan vanaf 7.00 uur gestart worden met een van de vijf afstanden.

Aanmelden vooraf is niet nodig. Inschrijfgeld voor KNWB leden is €3,50, voor niet leden is dat € 4,50. Meer informatie over de jubileumtocht en over het lidmaatschap van Amicitia is te vinden op www.wsvamicitia.nl.

Meer berichten