Plezier en bewegen gaan hand in hand. (foto Marco van den Broek)
Plezier en bewegen gaan hand in hand. (foto Marco van den Broek)

Gezond bewegen met Hart in Actie

  Sport

De Sportvereniging Hart in Actie in de gemeente Mill en St. Hubert is een sportvereniging voor mensen met een chronische beperking zoals hart- en vaatziekten, diabetes, astma of COPD. De vereniging telt ruim negentig leden, die op verschillende dagen in De Wester en De Wis kunnen sporten.

door Jenneke van Dongen

Al ruim voor half acht komen op deze woensdagavond de mannen van de sportgroep in Langenboom het gebouw van De Wis binnenlopen. Theo Emons is contactpersoon van de groep. "Gezond bewegen staat voorop, maar dat we het erg gezellig met elkaar hebben is ook heel belangrijk." Theo kwam ruim twintig jaar geleden voor het eerst in aanraking met sportvereniging Hart in Actie. Zijn cardioloog adviseerde hem om meer te gaan bewegen. Het verschil met een reguliere sportvereniging zit in de begeleiding bij het sporten en het meedoen op een haalbaar niveau. In Langenboom is Corrie Cuppen de vaste sportleider. "Het is kei mooi om te doen. De omgang met mensen is hierin het allerleukste en na vele jaren ervaring met deze specifieke groep sporters weet je precies wanneer iemand even pauze moet houden of iets minder fit is. Ik zie al of ze fit zijn als ze er aan komen lopen."

Het sportuur begint standaard met een warming up. Enkele dames van de groep komen binnen als de heren al begonnen zijn. Ook dat is standaard volgens Theo. "Ik denk dat ze na het avondeten even een dutje doen en vergeten de wekker te zetten", grapt hij. Eenmaal binnen doen de dames even fanatiek mee als de heren. Het is tijd voor volleybal. De regels van het spel zijn enigszins gewijzigd om ervoor te zorgen dat iedereen aan de bal komt. Ondertussen vliegen de grappen en snedige opmerkingen heen en weer. Maar ook de complimentjes zijn niet van de lucht. Anders dan bij reguliere sportverenigingen is de prominente aanwezigheid van de AED en de gekleurde polsbandjes, die vier leden dragen. "Op die bandjes staan termen als AED, contact met de familie en meerijden met de ambulance. Als zich een calamiteit voordoet dan is het voor iedereen duidelijk wie welke taak heeft. Dat geeft duidelijkheid en rust." Een heel duidelijke overeenkomst met andere sportclubs is de aanwezigheid van de derde helft. Na het sportuur wordt nog even gezellig iets gedronken in de kantine.

Guus Fonteijn is voorzitter van Hart in Actie. "Wij willen graag dat onze vereniging nog veel groter wordt. Bewegen, op wat voor manier dan ook, is belangrijk voor iedereen, jong en oud. Maar voor onze kwetsbare doelgroep is het belang van gezond bewegen nog net iets groter. Gelukkig zien steeds meer professionals binnen de gemeente Mill en Sint Hubert het belang in van onze vereniging. Huisartsen en fysiotherapeuten verwijzen actiever door naar ons. En deze week sport wethouder van Daal een uurtje mee. We zullen hem een brochure overhandigen, waarin in tien interviews met professionals een gezonde levensstijl gepromoot wordt."

Meer informatie via de website www.hartinactiemill.nl.

Meer berichten