De Millse Maxime Boumans (19) werd vorige week Nederlands kampioen gardedans. (foto: Marco van den Broek)
De Millse Maxime Boumans (19) werd vorige week Nederlands kampioen gardedans. (foto: Marco van den Broek) (Foto: )

Nederlands kampioen woont in Mill

  Sport

De Millse Maxime Boumans (19) werd vorige week Nederlands kampioen gardedans en dat voor de tweede keer op rij. Gardedans of showdans is geen alledaagse sport. Voor veel mensen zelfs een onbekende sport. Heel veel training en discipline zorgt ervoor dat een Maxime de beste van het land is.

door Jenneke van Dongen

Showdans of gardedans kenmerkt zich door sierlijke, atletische en acrobatische sprongen en elementen. Tijdens een wedstrijd moet een deelnemer bepaalde verplichte sprongen vlekkeloos uitvoeren en daarnaast is de eigen invulling van de dans bepalend voor het aantal punten dat verkregen kan worden. Hoe meer dans en acrobatiek een deelnemer laat zien, hoe beter. Voor haar dans van dit jaar bereidde Maxime zich heel goed voor. "Dat begon al met de muziek. Ik wilde al heel lang Spaanse muziek om mijn dans op te doen, maar dan wel muziek die nog niet eerder was gebruikt. Na lang zoeken vond ik de goede muziek en toen moest natuurlijk mijn kleding ook precies bij die muziek passen."

Het kostuum in rood, zwart en goud-geel ontwierp Maxime zelf. Het werd vervolgens gemaakt in een atelier, maar Maxime wilde heel veel glitterstenen op het pakje maken. Maar liefst 15.000 kleine en grotere steentjes werden door haar stuk voor stuk aangebracht. "Ik heb halverwege wel eens gedacht: Waar ben ik aan begonnen. Drie maanden lang ging elk vrije uurtje in dit werk zitten."

Maar met alleen een mooi kostuum word je geen Nederlands kampioen. Maxime bedacht samen met de begeleiders van haar vereniging Dance Team Nistelrode een dans waar veel nieuwe, moeilijke elementen in zaten. "En toen was het vooral trainen. Vier keer per week train ik drie uur achter elkaar. En dat moet ook wel om al je bewegingen precies goed uit te voeren." Een spreidsprong, de overslag, een spagaatsprong, de kozak, een boogje ofwel een overslag achterover. Het is voor Maxime gesneden koek. Acht meiden tussen de 16 en 23 jaar streden om de titel op het NK in Landgraaf. Maxime haalde daar niet alleen het kampioenschap voor de solodans. Ook met de Marsgroep en de Gardegroep werd ze eerste. Gerie, de moeder van Maxime, gaat altijd mee. Ze heeft bewondering voor Maxime. "Je moet er heel veel voor over hebben om op dit niveau te dansen. Het werkt wel mee dat haar vereniging heel fanatiek is. En dat werpt z'n vruchten af. Je kunt wel zeggen dat het niveau van de vereniging het hoogste is van Nederland."

Daarom verheugt Maxime zich al op de Europese Kampioenschappen op 5 mei in Frankfurt. De top drie van de deelnemende landen mag naar wedstrijden. Voor Nederland mogen dit jaar zelfs vier deelnemers meedoen. Maxime: "Dat komt omdat ik de Europacup onlangs ook heb gewonnen en de winnares van de Europacup krijgt sowieso een startbewijs. Die Europacup gaat over zeven toernooien. De hoogste drie scores tellen mee en wie dan het hoogste puntentotaal heeft, wint de Europacup." Het leverde de zoveelste beker op, waarmee de kamer van Maxime inmiddels aardig gevuld is.

Meer berichten