Bestuursleden Kevin Jacops en Anke Duffhues geven een update over het eerste seizoen van fusieclub DWSH. (foto: Marco van den Broek)
Bestuursleden Kevin Jacops en Anke Duffhues geven een update over het eerste seizoen van fusieclub DWSH. (foto: Marco van den Broek)

Één club, één tenue, twee sportparken

  Sport

Het eerste seizoen in de clubhistorie van DWSH'18 zit er bijna op. Maar hoe staat de fusievereniging uit Sint Hubert en Wilbertoord er nu eigenlijk voor? Bestuursleden Kevin Jacops en Anke Duffhues geven een update.

door Dominique Pichel

De schrik zat er goed in begin dit kalenderjaar, na een half seizoen DWSH'18. In goede zin van het woord dan welteverstaan, geeft Kevin Jacops (31) aan. De voorzitter van de afgelopen zomer opgerichte fusieclub straalt. "Bij de evaluaties in de winterstop kregen we namelijk zoveel positieve geluiden door. Dat hadden we eerlijk gezegd niet verwacht."

Gezamenlijk voetballen in Sint Hubert en Wilbertoord wordt omarmd, zo blijkt. Niet alleen nu, ook al in het recente verleden. Toen SC St. Hubert en De Willy's nog twee aparte verenigingen waren, maar wel gezamenlijke jeugdteams hadden. Zo is vanaf 2012 de samenwerking steeds intensiever geworden, een samenwerking die dus dit seizoen is uitgemond in één club. Met één eerste elftal, één bestuur, één tenue en twee sportparken.

Uniek voor een fusieclub, die twee complexen, stelt Anke Duffhues (53). "Maar we hebben het niet over Sint Hubert én Wilbertoord, omdat anders die splitsing ter sprake weer komt. Het is Het Brexseel en De Binding", zegt het bestuurslid van DWSH, kantinebeheerder van Het Breexsel. Wél zijn er twee clubconsuls. "Per sportpark hebben we er een, terwijl de KNVB er eigenlijk één per club wil. Dat is voor ons onmogelijk. De velden van twee sportparken keuren, is door één consul gewoonweg niet te doen."

Beide sportparken zorgen voor een thuisgevoel, zo concluderen Jacops en Duffhues uit de winterevaluatie. Duffhues: "We hebben twee lagere teams die hun thuiswedstrijden spelen in Sint Hubert en twee die dat doen in Wilbertoord. Juist die teams hebben aangegeven graag op een gezamenlijke locatie te spelen, vanwege de gezelligheid en het clubgevoel onder meer."

Saamhorigheid is het devies. "Ik hoor weinig wanklanken. Binnen de kortste keren waren we een club, was iedereen daar aan gewend. Alleen langs de lijn is het nog moeilijk. Daar wordt DWSH nog weleens aangemoedigd met St. Hubert of De Willy's", zegt Duffhues lachend. "Tijdens de wedstrijd wordt dat onderling wel gecorrigeerd, vaak met grapjes. Het gevoel bij DWSH moet groeien", vult Jacops aan.

De uitstraling moet die eenheid benadrukken. Zo zijn er sjaaltjes, vlaggen en vaantjes van de fusieclub. Op de sportparken is het logo van DWSH al meermaals te vinden. "We hebben het ook al over mutsen en petten van DWSH gehad, maar het zijn allemaal investeringen. We kunnen niet zomaar alles kopen", geeft Duffhues aan.

"We moeten lastige keuzes maken. Zo hebben we de trainers bijvoorbeeld winterjassen gegeven en de andere vrijwilligers niet, omdat we overal in de regio DWSH willen uitstralen. Die beslissing begrijpt niet iedereen", zegt Jacops. "Het is een proces, we gaan stap voor stap. De fusie is begin vorig seizoen al begonnen hè. Er is al een zoveel werk verricht. Sommige vrijwilligers zijn meer met de club bezig geweest dan met hun gezin."

Zo wordt nu het vrijwilligersbeleid op papier gezet en aan het jeugdplan geschaafd. Er is al gekeken naar welke activiteiten er behouden blijven, zoals het snerttoernooi, de carnavalstraining, de kaartavonden, de Gouden Klokspelen en het damestoernooi van De Willy's. DWSH heeft inmiddels ook al plek ingeruimd voor Walking Football.

Meer berichten