Nick de Kuyper is bezig aan zijn laatste maanden in Tongeren. Zijn Belgisch avontuur is er eentje met ups en veel downs. (foto: Dominique Pichel)
Nick de Kuyper is bezig aan zijn laatste maanden in Tongeren. Zijn Belgisch avontuur is er eentje met ups en veel downs. (foto: Dominique Pichel) (Foto: )

Avontuur met ups en downs

  Sport

Nick de Kuyper is bezig aan zijn laatste maanden in Tongeren. Zijn Belgisch avontuur is er eentje met ups en veel downs. De handballer uit Mill zat vorig jaar dicht tegen een depressie aan. Zijn verhaal.

door Dominique Pichel

De stilte die Nick de Kuyper laat vallen, valt in het niet bij het geroezemoes op de achtergrond. In dit kolossale gebouw van de Maastricht University, gelegen op bedrijventerrein Randwyck, heerst volop reuring. Medestudenten lunchen, overleggen of zijn aan het werk op hun laptop.

Door de eetzaal galmen deze middag verschillende talen. "Hier zijn mensen dus écht gemotiveerd", zegt De Kuyper even later. "Studenten pushen elkaar naar hoger niveau. Zo'n omgeving is goed voor me."

Redding

Zijn studie Global Health geldt namelijk als redding. Als een houvast in zijn leven. Vorig jaar was De Kuyper (27) die grip even kwijt, nadat hij de handbalploeg van Bevo uit Panningen had verruild voor die van het Belgische Tongeren. "Ik dacht dat ik toe was aan iets anders, na tien jaar Bevo, maar mijn eerste jaar Tongeren is zwaar bevallen. Van slechte teamprestaties tot persoonlijke dieptepunten. In Tongeren woonde ik voor het eerst op mezelf. Mijn relatie was over. Ik had geen werk, geen studie, alleen handbal. Ik leefde op het randje van een depressie."

Uitdaging

Zo mondde een uitdaging in korte tijd uit in een ontgoocheling. "Het was geen leuke tijd, ik voelde me eenzaam. Want voor mijn omgeving sloot ik me af. Ik heb vrienden met wie ik normaal een paar keer per week sprak weken niet gesproken." De ambitieuze club Tongeren gold bovendien niet echt als fijne afleiding. "Er heerste vorig jaar een slechte vibe in het team, veel spelers kwamen alleen trainen zodat ze geld zouden krijgen. Dat werd ook gewoon openlijk uitgesproken. Bij handbal moet het in de basis niet om de financiën gaan natuurlijk."

Hulp

De Kuyper heeft net op tijd psychologische hulp gevonden, geeft hij aan. "Ik heb zelf mijn mentale probleem herkend, niet door één specifiek moment overigens. Het was heel confronterend om mee te maken, ook omdat er toch een bepaald stigma op zit. Eigenlijk is het niets geks, je moet in zo'n situatie gewoon eerlijk zijn naar jezelf. Dat ik dat heb gedaan én niet onderweg heb opgegeven, maakt me het meest trots en blij. Ik voel me nu ook heel anders dan een jaar geleden, zit beter in mijn vel."

Sfeer

Dat komt ook door de betere sfeer dit seizoen bij Tongeren, een club uit de BENE-League. "Mijn gevoel zei vorig seizoen dat ik terug moest naar Nederland, maar ik ben gebleven omdat ik hier eerst nog iets moest rechtzetten. Ik wilde niet worden gezien als wegloper. Ook wist ik dat het team drastisch zou veranderen. Uiteindelijk zijn twaalf van de zeventien spelers vertrokken. Ik heb ook veel gesprekken gevoerd met de voorzitter, de man die zijn hart en ziel geeft voor de club. Hij heeft net als de trainer altijd vertrouwen gehouden. Nooit heeft hij een geheim gemaakt dat ik een belangrijke speler ben."

Teamproces

De Kuyper heeft zich ook met het teamproces bemoeid. "Ik praatte met proefspelers, probeerde uit die gesprekken op te maken of ze pasten in de ploeg. Ik merk dat handbal weer een positieve invloed op me heeft. Ik ga weer met plezier naar de trainingen, ondanks de drukte bij de studie zit ik in een positieve flow. We hebben meerdere nationaliteiten in de ploeg, schelden in het Grieks en Servisch door de hal. De vriendschappen die ik dit seizoen heb opgebouwd zijn goud waard. Ik kan nu ook beter relativeren. De prestaties zijn niet het belangrijkste, wel om in een echt team te spelen."

Bevo

Over enkele maanden verandert het perspectief van De Kuyper opnieuw. De linkeropbouwer uit Mill keert na dit seizoen terug bij Bevo én rondt voor de herfst zijn studie af. "Komende zomer ga ik in Warschau afstuderen, bij terugkomst ga in Panningen wonen, in een van de huizen van de club. Als ik dan klaar ben met mijn studie wil ik naast het handbal niet weer niks gaan doen. Ondersteuning bij het zoeken naar werk krijg ik van Bevo, een club die bekend staat om zijn grote netwerk. Bevo is de trots van het dorp, zoals MHV'81 dat ook is in Mill. Een club die bij me hoort, waar ik straks mijn beste vrienden om me heen heb. Zo hoop ik op een succesvol einde van mijn handbalcarrière."

India

De Kuyper is nu twee weken weg. De handballer verblijft in India voor een congres. Zo mist hij twee belangrijke duels van Tongeren in de strijd om de landstitel.

Ervaringen

De Kuyper neemt levenservaringen mee vanuit België. "Ik heb geen spijt van mijn transfer van Bevo naar Tongeren twee jaar geleden. Ik ben er een rijker persoon door geworden. Zo heb ik een grote stap in verantwoordelijkheid gezet, daar komen ze straks bij Bevo wel achter."

Meer berichten