Schieten is een sport voor jong en oud. (foto Marco van den Broek)
Schieten is een sport voor jong en oud. (foto Marco van den Broek) (Foto: )

Een schot in de roos

  Sport

Volgend jaar is het vijftig jaar geleden dat schietvereniging 't Roosje in Langenboom werd opgericht. Met ruim twintig leden is het tot op de dag van vandaag een bloeiende vereniging, waar iedereen terecht kan om zijn schietkunsten te perfectioneren en te meten met anderen.

door Jenneke van Dongen

Cris Kuppen is bijna vanaf het begin lid van 't Roosje. "Destijds zat de club in een kroeg. Twee collega's van mij waren lid, zij waren er enthousiast over en zo ben ik er terecht gekomen. Het blijft een leuke sport, ook na bijna vijftig jaar. Het is geen teamsport, je moet het zelf doen. Dat vind ik mooi. De concentratie van het schieten, dat is de kunst. En het mag dan een individuele sport zijn, je hebt wel de gezelligheid van de andere leden bijvoorbeeld als je na afloop van een training nog even iets met elkaar gaat drinken."

Elke dinsdagavond worden in De Wis in Langenboom, het thuishonk van 't Roosje, de schietbanen opgebouwd. Vanaf 19.00 uur trainen de jeugdleden en vanaf 20.00 uur de volwassenen. Jeugdleden zijn vanaf negen jaar welkom. Dan kunnen ze drie keer proefdraaien om te ervaren of de sport iets voor hen is. Voorzitter Sander Hendriks: "We beginnen uiteraard met de nodige instructies rondom veiligheid. Je bent geen cowboy. De munitie vliegt je niet om de oren bij ons en ook de kruitdampen zul je hier niet vinden. We schieten met loden kogeltjes." De jeugdleden schieten tot ze zestien jaar zijn opgelegd. Dat wil zeggen dat hun buks op een standaard rust. Ook de 55-plussers mogen opgelegd schieten. Per training en per wedstrijd worden de scores tot achter de komma uitgerekend.

Cris: "Alle leden kunnen individueel deelnemen aan verschillende competities. Een van onze leden zit zelfs in de landelijke hoofdklasse. De twintig beste van die klasse strijden een keer per jaar om het NK in Papendal." Met een schietbaan van tien meter lang en een heel klein kaartje waar op geschoten kan worden is het niet alleen een kwestie van het goed instellen van je wapen. Stabiel staan en heel goed kunnen focussen zijn de belangrijkste ingrediënten om tot goede resultaten te komen. Finn (15) is sinds een jaar of vijf lid van 't Roosje. "Het is mooi om te doen. Je moet rustig zijn, je heel goed concentreren en proberen alsmaar beter te worden. Ik schoot eerst met een juniorengeweer en heb nu een grotere buks. De speciale jas, die ik heb, geeft stevigheid waardoor de buks niet wegglijdt. En het is een sport, die niet iedereen beoefent, dus het is altijd leuk om er over te vertellen aan anderen."

Schietvereniging 't Roosje biedt graag de mogelijkheid voor individuen of voor groepen om kennis te komen maken met de schietsport. Cris: "Je kunt hier op afspraak zelfs met je familie of vriendengroep komen om een rondje te schieten en misschien vind je het zo leuk dat je lid wilt worden van onze club. Dat kan, want nieuwe leden zijn altijd welkom. Loop eens binnen bij De Wis op dinsdagavond, maar liever niet de laatste dinsdag van de maand in verband met de competitie, die dan gaande is."

Meer berichten