Tonprater Jasper van Gerwen speelt graag een onnozel typetje en sloot zijn optreden in 't Lagerhuis af met een nummer op gitaar. Hij is op 31 maart opnieuw te zien bij de eerstvolgende showavond (Das Pas Lachen) in de Heische Tip in Zeeland.
Tonprater Jasper van Gerwen speelt graag een onnozel typetje en sloot zijn optreden in 't Lagerhuis af met een nummer op gitaar. Hij is op 31 maart opnieuw te zien bij de eerstvolgende showavond (Das Pas Lachen) in de Heische Tip in Zeeland. (Foto: Marco van den Broek)

De Eredivisie van het tonpraten

  Toerisme

Alleen kampioenen stonden afgelopen donderdag en vrijdag op het podium van 't Lagerhuis in Mill. Voor de dertiende keer werd hier de showavond gehouden met zeven tonpraters. Beide avonden waren uitverkocht. "En er waren niet alleen maar bejaarden", zegt organisator Maarten de Groot.

MILL - De 54-jarige uit het Brabantse Zeeland begon twintig jaar geleden met het organiseren van de showavonden met humor in dialect. Eerst in zijn woonplaats, maar inmiddels ook in onder meer Mill, Veghel, Uden en Zuid-Limburg. "Mensen uit Beuningen, Vinkel en zelfs de Achterhoek kwamen afgelopen editie naar 't Lagerhuis", zegt Maarten.

De populariteit van het evenement verklaart hij door zoveel mogelijk toppers op één avond te boeken. Het zijn stuk voor stuk grappenmakers die zichzelf al hebben bewezen, bijvoorbeeld door tonpraatkampioenschappen in Gelderland, Brabant of Limburg te winnen. Sommigen zijn doorgestroomd naar het theater of televisie. "Ze spelen in wat ik noem de Eredivisie van het tonpraten. Zo was achtvoudig Brabants kampioen Berry Knapen aanwezig."

Ook tonprater Jasper van Gerwen (foto) brak volgens Maarten 'de tent af'. "Zo zou ik het zelf niet omschrijven, daar ben ik te bescheiden voor, maar het ging lekker", aldus de 47-jarige uit Hilvarenbeek die in het dagelijks leven leraar is in het basisonderwijs. Al 28 jaar treedt hij op als tonprater, clown en goochelaar.

In Mill was hij al zo'n vijf jaar niet geweest. Zijn typetje van de onnozele vrijgezel op leeftijd die nog bij zijn moeder woont vond gretig aftrek. "Hij is op zoek naar een vriendinnetje en besluit een jongerenreis te boeken. Ik kreeg de zaal makkelijk mee." De opzet van 't Lagerhuis hielp daarbij een handje, want het publiek zit dicht op de performer. "Er is daardoor veel interactie."

Het zorgde voor twee uitverkochte zalen met zo'n 250 man per avond. Maarten: "En dat zijn niet alleen bejaarden! Dat denken mensen wel eens, maar ik zie ook steeds meer jongeren en jeugdgroepen. Het is universele humor."

Jasper is het daar mee eens. "Er is vanwege de diverse artiesten op één avond voor ieder wat wils. Zo speel ik graag overenthousiaste typetjes, mijn collega doet weer iets anders. Voor mij is het een kans om de knop bij mezelf om te zetten en maf te doen. Heerlijk om mensen te vermaken en even zorgen van alle dag te laten vergeten."

Ook voor Maarten waren het twee geslaagde avonden. "Een uur voor aanvang stonden mensen al in de rij. Ik kreeg veel leuke reacties na afloop. Van mensen horen dat ze buikpijn kregen van het lachen geeft veel voldoening."

De eerstvolgende showavond is op zaterdag 31 maart in de Heische Tip in Zeeland.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox